2017. március 29.

Fejér megyei érték lett a székesfehérvári Akóts malom


Hivatalosan is Fejér megyei érték lett a székesfehérvári Akóts gőzmalom. A Fejér Megyei Értéktár Bizottság múlt héten döntött arról, hogy a Vízivárosban lévő, Magyarországon egyedülálló favázas szerkezetű malmot felveszi a megye értéktárába.

Március 22-i ülésén összesen öt új „tétellel” gazdagította a megye értéktárát a Fejér Megyei Értéktár Bizottság: a velencei Wenckheim kastély, Velence pincesora és annak épített értékei, a szintén Velencén található Molla Szadik sír, valamint az Alcsútdobozi Arborétum és a székesfehérvári Akóts János-féle gőzhengermalom került be a Fejér megye értékeit összegző tételek közé.

 


 

Az Akóts gőzmalom létrejöttével kapcsolatban jelenleg viszonylag kevés információ áll rendelkezésre; egy biztos: egy 1899-es térképen már szerepel.

 


 

A malomépület háromszintes, eredeti, jó állapotában megtartott favázas szerkezeti rendszerű. Az alsó szinten épült ki a hengerpad, Ganz típusú hengerszékekkel. Búzamosógép az országban egyedül már csak itt található. Az Akóts-féle gőzmalom egyike az országban megmaradt öt, hagyományosan működő famalomnak. Épületszerkezete jó állapotban van. Hagyományos eredeti berendezései kifogástalan állapotban működnek. Rehabilitációja során nemcsak építészeti és technikai értékei révén, hanem a kihalóban lévő molnár szakma bemutatására is alkalmas lehet.

 


 

Az Akóts malom jópár generációt kitanított a malomipari szakmában, és mindenkinek volt legalább egy olyan közeli ismerőse, aki ott tanulta meg ezt a mesterséget. Ez a szakma manapság már igen ritka, így talán most már védett szakma is lesz. Úgy gondoltuk, hogy mi ezt mindenképpen előrevetítenénk azzal, hogy felvesszük a megyei értékek közé az Akóts malmot, hiszen félő, hogy a modern technológia és a felgyorsult világ miatt egyszer csak el fognak veszni ezek a régi hagyományos szakmák és mesterségek. Másrészt sok fehérvári lakosnak volt a malom a tanulóhelye, vagy fűződnek hozzá személyes emlékei. Ezeket mind összevetve döntöttünk úgy, hogy az Akóts malomnak a megyei értékek között van a helye!” – mondta el kérdésünkre Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

 


 

A bizottság elnöke arról is beszélt, milyen kritériumok alapján, milyen jellegű értékek kerülhetnek be a megyei értéktárba. Mint azt Balog Gábor elmondta: „Tulajdonképpen én azt szoktam mondani, hogy minden lehet érték, ami egy települést körbevesz. A lényege az, hogy az adott településen élőknek mi jelent értéket.”

 

Stefkó Krisztina



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása