2018. március 6.

Indul a Tavaszi madárles!


Több mint félszáz ország, köztük hazánk is részese a 2006-ban indult Tavaszi madárles programnak. A kezdeményezés nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, hiszen a madarak bárhol, akár az utcán sétálva, vagy éppen óraközi szünetben az udvarról is megfigyelhetőek. Ha nyitott szemmel járunk, mi is csatlakozhatunk a programhoz!

A Tavaszi Madárles (angolul SpringAlive) program 2006-ban indult Európából, majd hamarosan Közép-Ázsia is csatlakozott, 2012-ben pedig már Afrika gyermekei is segítettek a madárvonulás követésében. Mostanra immár 54 országból érkeznek a madarak vonulásával kapcsolatos adatok.

 A program öt közismert, a Szaharától délre vonuló madárfaj - a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske és a füsti fecske - tavaszi érkezését követi nyomon. A programhoz csatlakozóknak semmi mást nem kell tenniük, csak figyelni! Aki észreveszi valamelyiket a Tavaszi madárles öt madara közül, jegyezze fel a megfigyelés napját és helyszínét az akció honlapján. A BirdLife kutatói hálásak a megfigyelésekért, hiszen ezek segítségével térképeket és elemzéseket készíthetnek a vonuló madarak európai útjáról. 

A vonuló madarakat az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás mellett a negatív civilizációs hatások is fokozottan érintik, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rájuk. Dél-Európán, Afrikán és az arab térségen átrepülve például a szabályozás hiánya vagy a törvények be nem tartása miatt évről-évre vándormadarak tízmilliói esnek áldozatául a vadászfegyvereknek és a befogóhálóknak.

 

(forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ahol te sem érzed kivetettnek magad…”


Műemlékvédelmi Világnap – Fehérváron is


Ember az embertelenségben