2018. május 16.

A tőrösdarázs ártalmatlan, ne bántsuk őket!


Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére a kertekben és a parkokban. Fontos, hogy tudjuk: ezek a félelmetesnek tűnő állatok valójában teljesen ártalmatlanok az emberekre és a háziállatokra, ugyanakkor viszont nagy segítséget jelentenek például a cserebogár-szaporulat kordában tartásában.


 

A tőrösdarazsak családjának tagjai nagytermetűek és látványos megjelenésűek – az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb hártyásszárnyúja. Nem tévesztendőek össze a ház körül gyakori, és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal. Igaz ugyan, hogy a tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban nem ellenünk használják.

 

A tőrösdarazsak irtása nem csak ártalmatlanságuk miatt problémás, hanem jól felfogott érdekünk is. A tőrösdarázs ugyanis védett: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is. A tudatlanság és a hozzá nem értés sajnos évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkáját nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen mérgezik le a tőrösdarazsakat.

 


 

Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában vagy a komposztban jelentős mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. Ezeket szúrással megbénítják, majd belepetéznek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelemnek.

 

Ne féljünk tehát a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő, a talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülő tőrösdarazsaktól. Ha idegenkedünk a rovaroktól, nyugodtan menjünk tovább, de ha természetbúvárként olyan szerencsében van részünk, hogy láthatunk egy ilyen rajzást, érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét.

 

(forrás: mme.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”