2018. szeptember 4.

Szeptember 8-án: Lecsófőző Vigasság


A múlt héten lezárult a nevezés a XIV. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra: szeptember 8-án közel hatszáz bogrács alatt lobban fel a láng. A népszerű közösségi eseményt színpadi programok, családi ügyességi és készségfejlesztő játékok is színesítik.Tizennegyedik alkalommal invitálják a fehérváriakat és az ide látogatókat a város szívében zajló közösségépítő eseményre, amely a közkedvelt főzőverseny mellett szórakoztató programokat is kínál. A bográcsokat a már ismert helyszíneken, a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy liget körül állítják fel. A nevezési díjért cserébe a szervezők tűzifát, tűztálcát, sörpad garnitúrát, kenyeret és főzőkötényt biztosítanak a résztvevőknek, a lecsó nyersanyagairól a csapatoknak maguknak kell gondoskodniuk. A verseny során a zsűri pontozással választja ki a legjobb lecsót főző húsz csapatot, közöttük pedig sorsolás dönti el, ki lesz a Lecsókirály. A tapasztalatok szerint a lecsófőzésen résztvevők harmada zsűrizteti az elkészült lecsót, vagyis az ítészeknek közel kétszáz lecsó között kell rangsort felállítaniuk.
Ízvilág, küllem, állag, tálalás – hagyományosan ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Az elkészült étkeket idén is Gál József, Mihály Csaba, Pamminger Ede, Rácz Jenő, Tóth József és Zámbó Sándor minősíti. Akinek nem jut a versenyzők által készített lecsóból, ne keseredjen el: szokás szerint lesz lehetőség vásárolni a „városi lecsóból”. Ezt Bácskai Zsolt csapata főzi a Zichy liget szélén, a Fő utca torkolatával szemközt, hagyományos és kolbászos változatban is.

A színes forgatag a Zichy ligetben és a Fő utcán kígyózik tovább, ahol vendéglátósok, kézművesek kirakodóvására várja a fesztivál vendégeit. A lecsófőzők között kilenctől háromig zenészek járnak: a Hollóének Hungarica, a Dynamite Dudes és a Band Of StreetS fokozva majd a jókedvet. A kicsi és nagyok a „Lecsójátszóka” keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kreatív ügyességi és készségfejlesztő játékok részesei lehetnek, ezeket a játékokat a Családok éve keretében hozzák el Fehérvárra.
A főzőhelyeket 6.30-tól lehet elfoglalni, az esemény színpadi programjai 10 órakor kezdődnek: a délelőtt folyamán fellép a Laguna KTSE, a Szivárvány Tánccsoport, a MegaDance TáncStúdió, a Főnix Rock and Roll SE, a Feketén Fehéren Akrobatikus Rock Táncegyüttes, az ARAMI Pulutyka néptánccsoport és a horvátországi Jedinstvo néptáncegyüttes gyermek néptánc­csoportja. Hagyományosan a vigasságon adják át a városi nyugdíjasklubok sportvetélkedőjének díjait, ennek résztvevőit 14 órára várják a színpadra.
Délután fél négytől a Szedtevette húzza a talpalávaló előbb a gyermekjátszó táncházban, majd mindenkinek, aki még nem néptáncolt soha. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó 17 órakor kezdődik: itt nem csak a Lecsókirály fejére kerül korona, de új gazdára talál a Sipi Emlékkupa és díjazzák a Legdekoratívabb Főzőhelyet is. A vigasság a B52 zenekar 18 órakor kezdődő koncertjével zárul.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Ismerjék meg az állatsimogató új lakóit!


„Ahol te sem érzed kivetettnek magad…”


Műemlékvédelmi Világnap – Fehérváron is