2018. szeptember 17.

Elkezdődött az Európai Mobilitási Hét


A környezetbarát és fenntartható városi közlekedésre hívja fel a figyelmet immár tizenhetedik alkalommal az Európa-szerte ezen a héten zajló Mobilitási Hét. A kampányhoz kapcsolódva idén is sok program várja a fehérváriakat.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon: 2017-ben több mint 200 település vett részt a programokban, amivel Magyarország - közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett.

 

Mi az Európai Mobilitási Hét célja? Röviden válaszolva: a fenntartható városi közlekedés megteremtése. A kicsit hosszabb válasz pedig így szól: a kampánnyal ösztönözni szeretnék az európai helyi hatóságokat a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére és támogatására, és felszólítsa az embereket a gépkocsival történő közlekedés alternatíváinak kipróbálásra.

 


 

A szeptember 16-tól 22-ig tartó programok Székesfehérváron már szombaton elkezdődtek, az elektromos járművek napjával. A héten azonban még rengeteg program várja a fehérváriakat az Európai Mobilitási Hét keretben.

 


 

Programok egész héten

 

Zöld Fehérvár program

Gyalogos túrák a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetséggel. Az iskolás és óvodás csoportok a korábban megkapott, kitöltött menetlevéllel ingyenesen utazhatnak a KNYKK helyi járatain, hogy eljussanak a tanösvényekhez.

 

Zöld élet a szürke városban

A gyalogos túrákhoz fotópályázat kapcsolódik, a diákok 3-3, a túrákon készített, A/5-ös méretű képpel pályázhatnak. Határidő: 2018. október 12., a képeket a 8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 14. címre várják. A vezetett gyalogtúrákon résztvevő felső tagozatos és középiskolai osztályoknak lehetősége lesz a túrák során szerzett ismeretekről számot adni írásban. A legjobb három-három osztályt jutalmazzák. A kitöltött feladatlapokat 2018. október 12-ig kell visszajuttatni a kalarisb@gmail.com címre.

 

Ismerd meg Fehérvárt!

A Fejér Megyei Honismereti Egyesület 2018-ban is városismereti sétára hívja az érdeklődő pedagógusokat, diákokat. A www.gajaegyesület.hu oldalról letölthető feladatlapok segítségével Székesfehérvár néhány évfordulós helyszínét kereshetik fel. A kitöltéshez nincs szükség felkészülésre, a cél, hogy a séta résztvevői megismerjék épített környezetünk értékeit, szépségeit.

 

2018. szeptember 20., csütörtök

15.00 Bringás uzsonna a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete szervezésében a Selyem utca–Palotai út sarkán

 

2018. szeptember 21., péntek

Gyermekprogramok a Salétrom utcában - öt állomásból álló játékos vetélkedő általános iskolásoknak

 

2018. szeptember 22., szombat - Autómentes Nap

8.00–16.00 Pecsétgyűjtő játékra, a várost bejáró túrára hív a Fehérvári Programszervező Kft. A túrára regisztrálni 8.00–13.00 óráig lehet a Zichy ligetben. Mindenki, aki végigjárja a túrát, ajándékot kap, fődíjként pedig a résztvevők között kisorsolnak egy 10 ezer forintos sportszerutalványt.

 

9.00 „Kerékpáron Fehérvár körül nagykörön” – a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség túrája a Csitáry-kút – Iszkai Ipari Park – Szennyvíztelep – Maroshegyi körút – Ikarus – Sóstói Ipari Park és a volt Laktanyák – Börgöndpuszta – Kisfalud – Székesfehérvár útvonalon halad, teljes hossza 45 kilométer.

 

14.30–17.30 Critical Mass kerékpáros felvonulás a városban. Programok a Halesz parkban, a felvonulás 15.30 órakor indul, a város lezárt útjain zajlik, a biciklisek „birtokba veszik” a felújított Ligetsort is.





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása