2018. szeptember 28.

Holnap lesz a mellrák elleni séta a belvárosban


A mellrák elleni küzdelemre idén is közös sétával hívják fel a figyelmet Székesfehérváron. Szeptember 29-én, szombaton 9 órakor az Országalmától indul a séta, melynek háziasszonya Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésznője lesz.

Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség. Az örökletes emlőráknál ennél nagyobb a megbetegedés esélye: 100 megbetegedésből Magyarországon általában 5 esetben fordul elő örökletes megbetegedés. 

Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. A korai emlőrákok esetén nagyjából 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli. 

A mellrák elleni küzdelemre idén is közös sétával hívják fel a figyelmet Székesfehérváron. Ez már a kilencedik mellrák elleni séta lesz - 2006-ban civil kezdeményezésre indult el az akció Székesfehérváron. A 9 órakor az Országalmától induló esemény háziasszonya Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésznője lesz.

 

Szeptember 29-én a Richter Egészségnap is városunkba érkezik, amelynek egyben megnyitó programja is a mellrák séta. Az emlőszűrő központ munkatársai is jelen lesznek a programon, és időpontot is tudnak adni a vizsgálatra.

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Adony


Csak egy kis kóstoló a nyárból


Parlagfű: fontos változás a jogszabályban