2018. október 4.

Ma van az Állatok Világnapja – fáklyás felvonulás lesz szombaton Fehérváron


Október 4-e az Állatok Világnapja. A nap, ami egész évre azt üzeni: éljünk harmóniában a minket körülvevő élőlényekkel és a természettel.

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.



 

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, és nem utolsó sorban felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.



 

A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul, a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer "kedvenc" állat válik kóborrá. Éppen ezért fontos, hogy mindenki megértse: az állatok élete, egészsége és védelme tőlünk függ.



 

Világszerte akciókkal, rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az állatok szeretetére és védelmére, a felelős állattartás fontosságára a világnap kapcsán. Székesfehérváron is így van ez évek óta, és így lesz idén is: október 6-án, szombaton este az állatbarátokat és kedvenceiket fáklyás felvonulásra invitálják. A résztvevőket – természetesen kiskedvenceikkel együtt - 17.50-re a Szent István térre várják. A korábbiakhoz képest idén rövidebb útvonallal készülnek a szervezők, hogy az Országalmánál részt vehessenek azon a szintén az Állatok világnapjához kapcsolódó kezdeményezésen, ahol a megkínzott és hontalan állatokért gyújtanak gyertyát.


Stefkó Krisztina



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása