Boldogasszony csipkéje – az év tortája
Idén is összemérték tudásukat a cukrászok, ezúttal egy dunaföldvári mester édessége lett a nyertes. A málnás tortát, mely a Boldogasszony csipkéje nevet kapta, hamarosan mindenki megkóstolhatja.
A
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal
hirdette meg a Magyarország tortája versenyt, ahol magyaros ízvilágú, az
ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket
vártak, amelyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat
tartalmazhatnak.
Idén
31 torta közül választották ki a győztes süteményt, két fordulóval. Az idei
országtorta megalkotója, Tóth Norbert tavaly bronzérmet nyert az alkotásával. A
torta neve, a Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezésére utal. A torta
összes rétegében megtalálható a málna: egy torta több mint 600 gramm málnát
tartalmaz. A rétegek között van egy roppanós, málnával átitatott piskóta,
málnás-fehércsokis krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és
málnás meringue. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert
ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal
megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.
A
Magyarország cukormentes tortáját Gyuris László, az egyik szegedi cukrászda
aranykoszorús cukrászmestere alkotta meg a Kicsi Gesztenye elnevezésű
kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg. Az édesség tetejét
cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé
ívek. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán
14,9 gramm szénhidrátot és 204 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek számára
is jó választás lehet.
Augusztus
18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában.
(forrás:
hellovidek.hu, fotó:Balogh Zoltán, MTI)