2019. augusztus 1.

Boldogasszony csipkéje – az év tortája


Idén is összemérték tudásukat a cukrászok, ezúttal egy dunaföldvári mester édessége lett a nyertes. A málnás tortát, mely a Boldogasszony csipkéje nevet kapta, hamarosan mindenki megkóstolhatja.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt, ahol magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, amelyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.



 

Idén 31 torta közül választották ki a győztes süteményt, két fordulóval. Az idei országtorta megalkotója, Tóth Norbert tavaly bronzérmet nyert az alkotásával. A torta neve, a Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezésére utal. A torta összes rétegében megtalálható a málna: egy torta több mint 600 gramm málnát tartalmaz. A rétegek között van egy roppanós, málnával átitatott piskóta, málnás-fehércsokis krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.

 

A Magyarország cukormentes tortáját Gyuris László, az egyik szegedi cukrászda aranykoszorús cukrászmestere alkotta meg a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

 

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában.

 

(forrás: hellovidek.hu, fotó:Balogh Zoltán, MTI)




LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása