2019. augusztus 9.

Forró, olajos, de szeretjük


Ki fokhagymával, ki tejföllel szereti – egy biztos, nyaranta, legalább egyszer, mindenki asztalára kerül belőle. Ezúttal a Nébih szakemberei tesztelték a balatoni lángosozókat, igaz, ők nem csak arra voltak kíváncsiak, mennyire finom, amit kaptak.

A hivatal felügyelői összesen 12 vendéglátóhelyet ellenőriztek. Több mint 140 mintán mintegy 500 laboratóriumi mérést végeztek. A hatósági ellenőrzéseken akadtak hiányosságok, de az összképet tekintve megnyugtatóak a tapasztalatok.

 

A júniusi, négynapos ellenőrzéssorozat részeként az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, az alapanyagok nyomon követhetőségét vizsgálták.

 

A 12 vendéglátóhelyből 8 esetben csak kisebb hiányosságok fordultak elő, amiket a vállalkozások még az ellenőrzés ideje alatt javítottak. 2 helyszínen már komolyabb problémák adódtak, így ezeknél figyelmeztetésben részesülnek az üzemeltetők. További 2 egység bírságra is számíthat a nem megfelelő személyi és helyszíni higiéniai hiányosságok, valamint lejárt élelmiszerek tárolása miatt. A hibákat utóbbi 4 esetben is azonnal, illetve rövid határidőn belül javították az együttműködő vállalkozók. Az ellenőrzések során összesen mintegy 300.000 forint értékű bírságot szab ki a Nébih. Mintát vettek a késztermékekből, a használt, forró sütőzsiradékból, valamint különböző felületekről is. 

A hatósági helyszíni szemlék mellett a Nébih szakemberei a natúr lángosok érzékszervi bírálatát is elvégezték a hivatal mobil érzékszervi vizsgálóállomásán. Ennek során egy lángos kapott kiválóan megfelelt minősítést. 4 termék átlag feletti, 6 átlagos, míg 1 lángos átlag alatti eredményt ért el.

 

A kedveltségi vizsgálat alkalmával laikus lángoskedvelők értékelték a lángosozók vásárlóként megítélhető felszereltségét, választékát, higiéniát, a kiszolgálást és az összbenyomást. Emellett természetesen pontozták a kiszolgált sajtos-tejfölös lángosok külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is. Összesítésben első helyen egy révfülöpi büfé végzett. Második helyre egy zamárdi, míg harmadik helyre egy balatonszárszói lángosozó került.

 

Ha kedvet kaptak egy finom sajtos-tejfölös lángoshoz, ám idejük nem engedi, hogy teszteljék a rangsorban szereplőket, mutatunk Önöknek egy igazán egyszerű receptet az elkészítéséhez. A balatoni panorámában azonban nem segíthetünk.

 

(forrás: nebih.hu, fotó: mindmegette.hu)

 

Leffelholcz MariettaLEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Sárkeresztes


Gina költője


Kitartani mindhalálig