2019. augusztus 12.

Tombol a kánikula – hőségriadót rendeltek el


Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos augusztus 12-én, éjfélig. Székesfehérváron vízosztást szerveztek, és a közterületi tűzcsapokat is megnyitották. A rendőrség a közlekedőktől is fokozott figyelmet kér.

A tartós hőség mindenki szervezetét megviseli. Leginkább azonban az idősek, a gyermekek, a várandósok és a szív-és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők viselik nehezebben. A szakemberek azt tanácsolják, aki csak teheti, maradjon hűvös helyen, az utcán csak annyit tartózkodjunk, amennyit feltétlenül szükséges, és fogyasszunk bőségesen folyadékot – lehetőleg vizet, a cukros üdítőket, az alkoholos italokat pedig kerüljük.



 

Székesfehérváron a hőhullám hatásainak csökkentése érdekében az alábbi intézkedéseket vezették be: biztosítják a villamos áramszolgáltatás és ivóvízellátás zavartalanságát, locsolják az utakat, és vízosztást is szerveztek a következő helyeken: Városház tér, Piac tér, Fő utca.

 

Ezen felül olyan szerkezeteket szereltek a tűzcsapokra, hogy azokból inni is lehessen, és bárki igénybe veheti az alábbi klimatizált helyiségeket.

 

A rekkenő hőségben a közlekedőknek is óvatosabbnak kell lenniük. A járművezetők a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége. A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.

 

 

(forrás: okkfehervar.hu, autoszektor.hu, fotó: pixabay)




LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása