2019. augusztus 13.

Átadták a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakat


Hagyományosan a Bory-várban adták át a Deák Dénes Díjat valamint a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakat, amit az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítél, akik a tudomány, a művészet, illetve a társadalompolitika terén végeznek színvonalas alkotómunkát. Az idei évben a Deák Dénes Díjat Ecsedi Mária képzőművész, az Ösztöndíjat Szeredi Merse Pál művészettörténész kapta.

A Szent István-i ünnepkör hetében a Bory-várban ünnepélyes keretek között került sor a Deák Dénes Díj és Ösztöndíj, valamint a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjak átadására. 

A Deák Dénes Alapítvány célja a város érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerése, valamint a Székesfehérvár igaz és nemes értékeinek megbecsülése, bemutatása és szépítése irányában való ösztönzés. A kuratórium idén a város képzőművészeti életében végzett kiemelkedő munkássága, valamint városszépítő tevékenysége elismeréseként Ecsedi Máriának adományozta a díjat.

 

A Deák Dénes Ösztöndíjat Szeredi Merse Pál művészettörténész vehette át „A magyar avantgárd művészetbefogadás története Bécsben és Berlinben az 1920-as évek első felében” téma kutatására. A tervezett munka a magyar avantgárd művészet képviselőinek 1919 és 1926 közötti bécsi emigrációját kívánja feldolgozni, ezen belül is főként Kassák Lajos és az általa szerkesztett MA című folyóirat történetére és a nemzetközi kapcsolat rendszerére helyezve hangsúlyt.

 

Polgármesteri keretből kapott támogatást Kusler Ágnes művészettörténész az Emblematika és képzőművészet – Székesfehérvári emblematikus emlékek elemzése című, valamint Szarka Zsuzsanna művészettörténész Egy „békebeli” életpályamodell: Tull Ödön, a plein air mestere téma kutatásához.

 

Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjjal 18 pályázatot díjaztak idén.

 

(forrás: okkfehervar.hu)
LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ne várj 72 órát!” – Kampány az eltűnt gyermekekért


Olyan, mint a jeti, csak vízben él


Kalandozások Fejér megyében - Balinka