2019. szeptember 4.

25 éves a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület


Negyed évszázaddal ezelőtt alakult meg a székesfehérvári Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület. A jubileum alkalmából ünnepséget rendeznek szeptember 8-án, vasárnap 9 órától a Sóstó Látogatóközpontban. A rendezvény díszvendége Thúróczi Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke lesz.

A Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 1994-ben alakult meg a Videoton SC természetjáró szakosztályából. Abban az időben szűnt meg a szakosztály, viszont volt egy összeforrott csapat, akik nem akartak szétszéledni, veszni hagyni a jó társaságot - így hozták létre a Gyöngyvirágot. Az egyesület mindig is egy közösség volt: a közös pont a természetjárás, a természet szeretete, a túrázás, és az ilyenfajta mozgáskultúra űzése volt. 

Sokféle programot szervez az egyesület, hogy mindenki megtalálja a kínálatban a kedvére valót. Így jöttek létre a kis-, közepes- és nagytalpú túrák, amelyek a gyaloglás hosszát, nehézségét jelölik. De lehet menni az egyesület szervezésében vizes túrára, kerékpározni, külföldi buszos kirándulásra, vagy lazább városnéző programokra, a kihívást kedvelők számára pedig ott vannak a teljesítménytúrák.

 Az egyesület évente négy teljesítménytúrát szervez. Kettőt a Velencei-hegységben, egyet-egyet pedig a Vértesben és a Visegrádi-hegységben. A legnépszerűbb program a tavaszköszöntő és nyuszitúra, amit minden évben Húsvét környékén szoktak megrendezni. 

Évtizedek óta festik az egyesület tagjai a turistajelzéseket, túraútvonalakat tartanak karban, teljesen önkéntes alapon, de részt vesznek a Zöld Fehérvár programban is.

 

Szeptember 8-án, vasárnap a Sóstó Látogatóközpontban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület. A résztvevőket 9 órára az előadóterembe várják, ahol egy negyed százados visszatekintésnek lehetnek majd tanúi. Ezt követően elismeréseket adnak át. A rendezvény díszvendége Thúróczi Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke.

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A kreáció minden tevékenysége valójában romboló tevékenység…”


Ha az a tűz nem lett volna…


Kalandozások Fejér megyében - Pusztavám