2019. október 10.

„A beteg lélekben a lélek hiánya fáj…”


„A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember. Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban.” (Thomas Stephen Szasz) Október 10-e a Lelki Egészség Világnapja.

Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Mentális egészségünk alapvető és integrált része egészségünknek, erről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és/vagy tudomásunkon kívül hagyni.

 


 

Ezért is volt fontos a Lelki Egészség Világszövetségének 1992-es kezdeményezése, hogy legyen a mentális egészségnek is világnapja. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. A kezdeményezéshez világszerte több szervezet csatlakozott, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészséggel kapcsolatos témákra, és kezdeményezéseket hozzanak létre ennek támogatására. Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más: őket is megilleti az egyenlőség minden joga.

 


 

A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása. A kezdeményezéssel évről-évre felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára és előítélet ellenes kampányokkal támasztják alá álláspontjukat. A kampányok üzenet rendre az, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad - így ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak a kórházi illetve gyógyszeres kezelés mellett, ők is a társadalom hasznos tagjai maradhatnak. Éppen ezért fontos terület a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc.

A pszichológiában a különféle személyiségelméletek és szerzők mind kissé más oldalról közelítik meg a teljességgel működő személyiséget, illetve a lelki egészség fogalmát. A WHO általános megfogalmazása szerint a mentális egészség egy olyan jólléti állapot, melyben az egyén a saját képességeit felismeri, képes megbirkózni a mindennapi élet stresszhelyzeteivel, produktívan dolgozik, és képes valamivel hozzájárulni közösségéhez.

 


 

A Lelki Egészség Világszövetség évről évre kampányokat, konferenciákat szervez más-más tematikával. Volt téma például a skizofréniával való együttélés, a méltóság a mentális egészségben, a pszichológiai elsősegély, a hirtelen helyzetekben történő krízisintervenció, vagy éppen a munkahelyi mentális egészség. A konferenciák felhívják a figyelmet arra, hogy világszerte 350 millió ember érintett depresszióban, ami például a munkáltatóknak is nagy anyagi veszteséggel jár, például ha az alkalmazottak emiatt szabadnapot vesznek ki. Ugyanakkor fontos lenne a túlzott teljesítménykényszer és megterhelés csökkentése, valamint a megfelelő munkahelyi szociális közeg megteremtése is.

A kampány egyéb lépéseket is javasol, mint például a befektetés a közvélemény figyelemfelkeltésébe és a professzionális egészségügyi képzésébe, hogy a depresszióval vagy más mentális problémával élőknek legyen lehetőségük segítséget kérni és megfelelő ellátáshoz jutni.

 

(forrás: mindsetpszichologia.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása