2020. január 23.

Bagolylesre fel!


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület január 24-e és 27-e között ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. A felmérés akár okostelefonon is kitölthető, egy elektronikus űrlap segítségével.


 

Telelő bagolycsapatok

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja.

Hogy miért teszik ezt? Biztosan nem tudjuk, csak feltételezéseink vannak. Az egyik legfőbb vonzerő számukra a település környéki gyepek és szántók gazdag kisrágcsálózsákmány-kínálata, ami a magyarországi enyhe teleken könnyen és nagy biztonsággal hozzáférhető táplálékbázist jelent számukra.

 

Miért jó ez nekünk?

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi, valamint humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos. A telelő erdei fülesbaglyok mindegyike ugyanis napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt - száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva az általuk biológiai úton eltávolított, mezőgazdasági kertevő egerek és pockok száma így 18-27 ezerre tehető. Ha a baglyok (és más ragadozómadarak) nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, a feladatot mi emberek csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani.

 


 

Ki vehet részt a felmérésben?

Bárki, hiszen a felméréshez nincs szükség különleges madártani ismeretre vagy felszerelésre, ráadásul a vizsgálódáshoz el sem kell utazni lakhelyünkről. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák és iskolák részvételére is számít. A gyerekek a pedagógusok segítségével napi sétájuk, vagy órai és szakköri munka keretében mérhetik fel a baglyokat – eközben pedig gyakorolhatják az elektronikus eszközök, az okostelefon és az internet együttes terepi használatát is. A felmérés menetéről az mme.hu honlapon olvashatnak részleteket.

 

Hol keressük őket?

Lakott területen általában a települések központjában található parkokban, közintézményekhez tartozó udvarok, templomkertek örökzöldjein, illetve magánházak kertjeiben gyülekeznek a baglyok, de lombhullatókon vagy a lakott területek határában fekvő temetők területén is előfordulhatnak kisebb csoportok.

 


 

Mi kell hozzá?

A számláláshoz kézi távcső ajánlott, de lombhullató fákon, bokrokon akár szabad szemmel is pontosan meghatározható az erdei fülesbaglyok egyedszáma.

 

(forrás és fotók: mme.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél