2020. január 30.

Jótanácsok a betegség elkerülése érdekében


Bár a hírekben elsősorban a koronavírus a fő téma, ne feledkezzünk meg arról, hogy a „sima” influenzavírusnak is kedvez a mostani időjárás. Következzen néhány tipp, hogy milyen innovatív eszközök segíthetnek a megbetegedés és a komolyabb szövődmények elkerülésében.

Közeledik az influenzajárvány: az elmúlt időszakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint több mint 12 000 ember kereste fel háziorvosát influenzaszerű tünetekkel. Egyes kórházakban – így a székesfehérváriban is - látogatási tilalom lépett életbe. Lássuk, mit tehetünk otthonunkban azért, hogy elkerüljük a betegséget?

 


 

Tisztítsuk a levegőt

Télen senki nem nyitja ki szívesen az ablakot, így az állott szobalevegő több házi port és számos kórokozót tartalmazhat, ráadásul az influenza vírus is a levegőben lebegő cseppeken keresztül terjed. Az időszakos szmog miatt a szellőztetés sem feltétlenül jelent hatékony megoldást, ezért tanácsos lehet a levegő tisztítására alkalmas eszközöket használni. Erre a célra alkalmas lehet olyan légtisztító berendezést választani, amely kiszűri a szobalevegőből az apró részecskéket, a baktériumokat, vírusokat, gátat szabva ezzel a cseppfertőzések terjedésének és a szintén a légutakat terhelő allergiás tüneteknek.

 


 

Tegyük szabaddá a légutakat

Ha a megfázás kezdeti tüneteit tapasztaljuk magunkon, fokozottan figyeljünk a légutak tisztítására. A felső légúti megbetegedések kivédésének egyik legjobb eszköze az inhalátor, amelyet nem csak betegség esetén érdemes használni, hanem ebben az időszakban akár rendszeres, megelőző jelleggel is. A beltéri párásító gépek alkalmazása segíti a megfelelő páratartalom elérését, ami szintén jótékony hatással van légzőszerveink egészségére.

 


 

Fertőtlenítsük digitális eszközeinket

Az okostelefon, laptop, tablet a mindennapjaink szerves részévé vált. A University of Arizona kutatói által végzett vizsgálat alapján azonban tízszer annyi baktérium található a mobiltelefonunkon, mint az illemhelyeken! Érdemes ezért a téli szezonban akár naponta fertőtleníteni ezeket az eszközöket, megelőzve a családon vagy munkahelyen belüli fertőzést.

 

(forrás: K&H gyógyvarázs program)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél