2020. február 4.

Ma van a Rákellenes Világnap


Magyarországon évente körülbelül 32-33 ezren halnak meg daganatos betegségek következtében. Pedig a daganatok egyharmada megelőzhető lenne, ha az emberek rendszeresen járnának szűrővizsgálatokra.

Mi is az a rák?

A rák szó valójában nem csak egyféle betegséget takar, hanem többet. Valójában több 100 féle betegség van, melyeket együttesen ráknak hívunk. Ami mindegyikben közös, az a sejtek kóros és rosszindulatú túlburjánzása. A rák (más néven rosszindulatú daganat) akkor jelentkezik, ha a sejtek kontrollálatlan módon növekedni és osztódni kezdenek.

 


 

Végeredményben addig növekednek, amíg tumorrá válnak. A tumor olyan csomó, amely megzavarja a test normális működését. Néha a tumor sejtjei leszakadnak és más szövetekre, vagy szervekre terjednek át. Ezt hívják áttétnek.

 

Miért lesz valaki rákos?

Igazából senki sem tudja, miért nő némely emberben rosszindulatú daganat. Tudósok és kutatók dolgoznak azon, hogy rájöjjenek, miért lesz valaki rákos, míg mások nem. Ha ezt sikerül megfejteni, idővel rájöhetnek majd arra is, hogyan előzzék meg a rákot. A jelenleg ismert fő okok a genetika és néhány környezetbeli tényező, vagy egyes káros szokások.

 


 

Az általános vélemény az, hogy a rákra való hajlam jórészt örökölt - ez annyit tesz, hogy a velünk született gének magukban hordozhatják a rák kialakulására való hajlamot. Például ha egy közeli rokonunknak mell- vagy vastagbélrákja volt, akkor hajlamosak lehetünk arra, hogy bennünk is kialakuljanaka rák ezen fajtái.

 

Honnan tudhatja valaki, hogy rákos?

A rák első jele egy tünet, jel, hogy valami nincs rendben. Rengetegféle jele lehet annak, ha valaki rákos, csakúgy, ahogy a ráknak is rengeteg féle típusa van. Íme néhány, a rákra jellemző leggyakoribb tünetekből:

- extrém kimerültség

- duzzanatok, vagy csomók a test egyes részein, mint a mellben, vagy a nyakon

- fejfájás

- homályos látás

- hányinger

- problémák a járással, vagy egyensúllyal

- sok fertőzés

- szokatlan vérzések

 


 

Csakis mi magunk tudhatjuk, hogyan működik a testünk, mit érzünk, amikor egészséges vagyunk. Ha úgy érezzük, valami nincs rendben, forduljunk orvoshoz.

 

Hogyan lehet kezelni a rákot?

A rákot - mint minden más betegséget - egyszerűbb kezelni, ha időben észreveszik. Tehát, ha bármilyen tünetet észlelünk, mielőbb forduljunk orvoshoz. A három leggyakoribb módja a rák kezelésének: műtét, kemoterápia, sugárkezelés. Mivel nincs két egyforma rákos megbetegedés, nincs egyforma kezelési módszer sem. Kaphat valaki egyféle kezelési módszert, de akár többfélét is.

 

(forrás: kamaszpanasz.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél