2020. február 21.

Nem lehet eleget beszélni róla…


A szakemberek évek óta kongatják a vészharangot: drámaian csökken a három magyarországi fecskefaj – a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske – állománya, pedig a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik. Minden fecske nagyjából 1 kilogrammnyi rovartól „ment meg” minket egy költési időszak alatt, mégis méltatlan módon elbántunk ezzel a hazánkban egykor mindenki számára kedves madárral.

Elengedhetetlen szerepük van a kártevők elleni védekezésben

Ma már köztudott, hogy a klímaváltozás miatt Magyarországon is számos új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajta, és ezzel együtt az általuk terjesztett kórokozó jelent meg. Az ellenük történő biológiai védekezésben óriási szerepe van azoknak az állatoknak - például a fecskéknek - melyek természetes úton csökkentik ezek számát. Elég, ha csak azt elmondjuk, hogy egyetlen fecske, mindössze egy költési időszak alatt legalább egy kilogramm rovart fogyaszt el! Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kiló kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar maradt évről évre a környezetünkben.

 


 

A hazai fecskeállomány fele eltűnt - mi az oka?

A fentiek tekinteténen különösen aggasztó, hogy az ezredfordulót követően a településeken élő fecskefajok állománya megfeleződött. Ennek hátterében a következő okok állnak:

- Az élőhelyek átalakítása, mellyel megszűntek a fecskék fészkelőhelyei, valamint táplálékbázisuk csökkenése a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, a túlzott kemizálás és a nem megfelelően végzett szúnyogirtás miatt.

- A klímaváltozás, ami a fecskéket nem csak a költési időszakban, da az őszi és tavaszi vonuláskor, valamint az afrikai telelőhelyeken is tömegesen pusztítja.

- És ami talán a legszomorúbb: a kedvezőtlen társadalmi változások - a fecskefészkek tömeges leverése, a madarak elüldözése és akár megölése.

 


 

Fecskefészkek leverése

A közvélekedéssel ellentétben a fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek: a fecskefészkek leverése egész évben tilos!

Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1–március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak. Azonban a költési időszakban (április 1–je és október 31-e között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető!

 


 

Hogyan segíthetünk a fecskéknek?

A fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. A fecskeállomány csökkenésének megállítását, idővel megfordítását mindenekelőtt a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével érhetjük el leginkább. Az elmúlt tíz év tapasztalata alapján a madarakat segítő műfecskefészkeket is lakott fészkek mellé, telepek bővítésére kihelyezve érdemes alkalmazni. Az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást pedig ún. fecskepelenkák felszerelésével érhetjük el.

 

(forrás: mme.hu)






LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása