2020. április 28.

Az otthoni tragédiák elkerülése érdekében…


A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthon, mint azelőtt. Ráadásul zárva vannak az éttermek is, így megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. Nem árt tudni azonban, hogy a tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség a lakásunkban.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet bevezetése óta sokkal többet vagyunk otthon, mint azelőtt. Hogy minél kevesebbet kelljen boltba járni, egyre többen sütik otthon a kenyeret, vagy csak a korábbi ételrendelések helyett maguk készítik a családnak az ebédet, vacsorát. Legyünk azonban óvatosak, hiszen a statisztikák szerint normál körülmények között is a balesetek mintegy 50 százaléka a biztonságosnak gondolt háztartásokban történik.

 

Évente átlagosan 230 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat Fejér megyében, idén csaknem 80 alkalommal vonultak ilyen jellegű eseményhez. Az otthonokban bekövetkező tűzesetek legfőbb kiváltó oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata, és az ágyban dohányzás.

 


 

Az egyik legveszélyesebb konyhai baleset, amikor a tűzhelyen felejtett lábosból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kapnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet elfojtani, az olajat aztán hagyjuk lehűlni. Semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak.

 


 

Következzen néhány egyszerű szabály, melyekkel az otthoni tűzesetek megelőzhetőek:

 

- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!

 

- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!

 

- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!

 

- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!

 

- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!

 

- Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!

 

- Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

 

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Népművészet online


„Lépcső közé szorult világ…”


„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”