2020. április 29.

Karitász – folyamatos a rászorulók támogatása


A Katolikus Karitász a jelenlegi vészhelyzeti körülmények között is folytatja széleskörű tevékenységét. Az elmúlt hetekben tízezer családnak, idősnek és betegnek nyújtottak támogatást.


 

A Katolikus Karitász szociális intézményei, egyházmegyei karitász központjai, plébániai karitászcsoportjai, a hátrányos helyzetű településeken végzett hosszú távú programjai és segélyprogramjai megváltozott módszerekkel, fokozott egészségügyi védelem mellett tovább működnek. A szervezet vírushelyzeti munkáját a www.karitasz.hu oldalon online adományozással lehet segíteni, emellett a 1357-es adományvonalon a hat nagy karitatív szervezet tevékenységét lehet támogatni, hívásonként 500 forinttal.

A Katolikus Karitász hálózatában tizenhat egyházmegyei Karitász központban, tizennyolc szociális intézményben, közel nyolcszáz településen valósul meg koronavírus helyzettel kapcsolatos tevékenység. A feladatellátás főként online és telefonos konzultáció, személyes ügyelet, egyéni esetkezelés, krízistámogatás és adományszállítás formájában történik.

 


 

Megváltozott az önkéntes segítő tevékenység jellege is, hiszen sokkal kevesebb személyes találkozás történik és kiemelten fontos az idősebb önkéntesek védelme, így most elsősorban a 18-60 év közötti segítőkre hárul a legtöbb feladat. Családokat és időseket keresnek fel, hogy támogassák őket az olyan mindennapi teendőkben, mint a vásárlás, gyógyszer kiváltás, postai ügyintézés. Az idősebb önkéntesek feladata is átalakult: otthonukból telefonos kapcsolattartással segítik a lakásaikban maradó magányos időseket, napi lelki segítségnyújtást végeznek és sokan vállalkoztak védőmaszk varrására is.

 


 

A Katolikus Karitász különös figyelmet fordít a vírushelyzet miatt nehéz szociális helyzetbe került családok támogatására és az idősek egészségének védelmére, az időseket, fogyatékkel élőket ellátó szociális intézmények védekezési eszközökkel, fertőtlenítőszerekkel történő támogatására. A „Zöldellő kertek” program keretében négyezer család vetőmagokkal történő segítése is megtörtént, a hosszú távú önellátás érdekében.  A vészhelyzeti időszakban eddig körülbelül huszonötezer család támogatása valósult meg. Naponta több száz család számára osztanak meleg ételt, emellett eddig közel száz gyermek tanulását segítették már digitális eszközökkel. Az ország több pontján gyógyászati segédeszközöket és kórházi betegágyat adtak ki idősek és betegek otthoni ápolására. A nagyböjti élelmiszergyűjtés és a saját forrásból történő élelmiszer-beszerzés eredményeként összesen hetvenöt tonna élelmiszer került kiadásra az elmúlt hetekben a nehéz helyzetbe került családoknak. Huszonhat bentlakásos szociális és egészségügyi intézményt támogattak fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal, gumikesztyűkkel és immunerősítőkkel.


(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Népművészet online


„Lépcső közé szorult világ…”


„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”