2020. április 30.

Nélkülük nem lenne élet a Földön - ma van a Méhek napja


1994 óta ünnepeljük a Méhek napját április 30-án. A program a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére indult azzal a céllal, hogy jobban megkedveltessék az emberekkel a mézet, és ezzel növeljék a rendkívül alacsony mézfogyasztást Magyarországon. Hiszen a méz nemcsak finom, hanem egészséges is.

A 2018-as esztendő méztermelési időszakában tapasztalt nagymértékű méhpusztulás felhívta a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére, valamint arra, ami a világ egyes részein már tény: a méhek eltűntek, és mivel ez a folyamat hazánkat is elérheti, ezért fokozottan kell óvnunk a méheket.

 


 

Magyarország nagy mennyiségű mézet termel: az Európai Unió piacain kapható méz 10 százaléka magyar termelőktől származik - és itt a legmagasabb az egy négyzetkilométeren élő méhcsaládok száma is. Probléma viszont a magyar méhészek számára, hogy a magyarok kevés mézet esznek, így a termelői tevékenység jövedelmezősége nem megfelelő.

 


 

Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás (kb. 0.7 kg évente fejenként, ami elmarad az uniós 1,1 kg-tól), a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése.

 


 

A Méhek napja alkalmából azonban nem csak a mézfogyasztásra hívják fel a méhészek a figyelmet, hanem a méhek nélkülözhetetlen szerepére is. A méhek megporzó munkája nélkül ugyanis nem lenne élet a Földön! Éppen ezért óvni kell őket és különösen mostanság, amikor virágoznak gyümölcsfáink a keretekben, fokozottan gondoljunk a méhek védelmére. Ne permetezzünk nappal, amikor a méhek aktívak, semmilyen vegyszerrel! Aki védi a méheket, óvja a természetet is; aki pedig sok mézet fogyaszt, védi a saját egészségét…

 

(forrás: omme.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Népművészet online


„Lépcső közé szorult világ…”


„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”