2017. november 16.

Szent Istvánhoz méltó emlék


Újabb topográfiai füzet jelent meg a Magyar Városkutató Intézet gondozásában Székesfehérváron. A kiadvány Dr. Demeter Zsófia „Szent Istvánhoz méltó emlék - Városfejlesztés két ünnep között Székesfehérváron” című munkájából készült.A Magyar Városkutató Intézet Műhelytanulmányok a műemléki topográfihoz füzetsorozata azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse az érdeklődő közönséget a helyi épített örökséggel. A kiadványok betekintést nyújtanak egy-egy város, és környékének különböző történelmi korszakaiba, mindennapi életébe, fontosabb eseményeibe, és az épített értékek sorsának alakulásába, ide értve a magán- és középületeket, szobrokat és köztéri alkotásokat, műszaki létesítményeket. Eddig öt füzet jelent meg, amelyek Veszprémhez és Egerhez kötődő tematikus tanulmányok voltak. Jelen kötet az első székesfehérvári munka, amelynek szerzője Dr. Demeter Zsófia történész.
Székesfehérváron az 1931-1941 közötti időszakban, a Csitáry-érában korábban nem látott fejlesztések valósultak meg, amelyek az ipart, a közlekedést és a város középületeit, köztereit egyaránt érintették. Ezt a korszakot egyfajta keretbe foglalták az 1930-as Szent Imre év és az 1938-as Szent István év eseményei. Ezen építkezésekben gazdag évtized eredményeit mutatja be a szerző „Szent Istvánhoz méltó emlék - Városfejlesztés két ünnep között Székesfehérváron” című tanulmánya. 

Az eddig megjelent füzetek:

1.) Jakab Réka: Veszprém város 18. századi történeti topográfiája

2.) Szűts István Gergely: Veszprém ipar- és településszerkezeti változásai a 20. században

3.) Lővei Pál: Temetők. Szempontok a topográfiai leírás rendszeréhez

4.) Héczey-Markó Ágnes: Az egri volt irgalmasrendi templom és kolostor, a mai Markhot Ferenc Megyei Kórház műemlék épülete

5.) Brunner Attila - Gopcsa Katalin: Veszprém város építészete a „hosszú” 19. században

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”