2018. január 23.

„A cél, hogy építőköveket adhassunk…”


A magyar kultúra napján hirdette ki a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata a tavaly ősszel meghirdetett „Székesfehérvár történeti központja 2017.” pályázat eredményét. Összesen tizennégy pályamű érkezett negyven év alatti, fiatal építészektől, akik munkájukon keresztül véleményt alkottak, hogy is lehet a Nemzeti Emlékhely jövőjéről gondolkozni. A munkákból kiállítás is nyílt az Új Magyar Képtárban.



Az építészeti pályázat eredményeit Turányi Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professzora ismertette. „Az építészet nyelvén is hozzá kell járulni a Nemzeti Emlékhelyről folytatott diskurzushoz. Nem az volt a cél, hogy megvalósítható terv készüljön, hanem az, hogy építőköveket adhassunk. Összesen tizennégy pályázat érkezett be határidőre, melyek mindegyike kisebb-nagyobb elemet tesz hozzá a közös gondolkozáshoz. A hely tisztelete és a feladat nemessége is minden pályázatnál érződött, de az a fajta meglepetés, amire titkon számítottunk az elmaradt" - mondta az Ybl-díjas építész.




Marosi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke a beérkezett pályaművek kapcsán elmondta: az MMA Építőművészeti Tagozata mindent megtesz azért, hogy tovább növeljék a város építészeti nívóját. Mint mondta: szeretnék elmozdítani a holtpontról a Nemzeti Emlékhelyről való gondolkodást, hogy méltó módon lehessen bemutatni az Árpádok örökségét és a Nagyboldogasszony Bazilikát. A feladat különleges, izgalmas és inspiráló, hiszen a magyarság dicsőséges múltának romjain kell felépíteni az egyszerre világi és szakrális helyet – emelte ki, majd hozzátette, hogy a bíráló bizottság sikeresnek ítélte a pályázatot és jó szívvel ajánlja a terveket a városnak.




A Városházán megtartott eredményhirdetésen Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András mondott köszöntőt. „Egy nagyon nehéz feladatra vállalkozott a művészeti akadémia és a pályázók is. A téma a nemzet életében is meghatározó, ami azt is jelentette, hogy kiemelkedően nehéz feladatot kellett megoldaniuk a pályázóknak. Külön köszönöm nekik, hogy vállalkoztak erre a feladatra, ami a nemzet egyik fontos szimbolikus helyről szól” – fogalmazott a polgármester, aki szerint az, hogy milyen módon lépünk a Nemzeti Emlékhely ügyében, nagy felelősséget jelent nemcsak Fehérvárnak, hanem az országnak is.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása