2018. február 22.

Városmegismerő séták vasárnap


Február 25-én, vasárnap rendhagyó programokkal várják a Székesfehérvár iránt érdeklődő látogatókat az idegenvezetők, akik ezen a napon ünneplik világnapjukat. Tartsanak velük 10 vagy 14 órától az ingyenes városmegismerő sétákon, és fedezzék fel Székesfehérvár rejtett kincseit!

Jótékony homály fedi az ünnep eredetét, de egy biztosnak tűnik: nem elég, hogy egész nyáron visznek, mesélnek nekünk a nagy tudású szakemberek, de még ilyenkor is van kedvük arra, hogy kényeztessék a látogatókat! A székesfehérvári idegenvezetők minden esztendőben kitalálnak valami érdekeset – ez idén sincs másként, ezúttal mindenki kedvenc témájával várja az érdeklődőket! 10 órakor és 14 órakor indulnak az ingyenes séták ezen a napon. Szent István Király Múzeum jóvoltából a résztvevők térítésmentesen nézhetik meg a VárosKép című kiállítást is.

 


 

10.00 órakor induló séták:

 

A királyné sakkot ad - Uralkodónők koronázása Székesfehérváron

Ez alkalommal a Székesfehérváron zajló királynékoronázások titokzatos és magasztos pillanataiba nyerhetnek betekintést. Kiderül, mi motiválta királyainkat a párválasztásban, kinek állt jogában a királynő fejére tenni a koronát. Fellebben a fátyol a királyné jövedelmeiről és hatalomgyakorlásának lehetőségeiről is. Mindeközben szó esik kalandos, nagyszerű vagy éppen szomorú uralkodónéi sorsokról, magasztos és királynéhez kevésbé méltó tettekről.

Találkozó: az Országalmánál

 Mátyás király emlékezete egy belvárosi sétán

Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján a nagy király személyiségét, és uralkodásának fehérvári eseményeit idézzük belvárosi helyszíneken.

Találkozó: az Országalmánál

 

Retro-séta a Vasútállomás környékén

A programon a Vasútállomás történetével és negyvenes-ötvenes években készült épületekkel, szobrokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Találkozó: a Vasútállomás fő épületének bejárata előtt

 14.00 órakor induló séták:

 

Székesfehérvár barokk örökségei

A 18-19.században újjáépült belváros az ország egyik legegységesebb barokk épületegyüttese. A gyönyörű barokk, rokokó és copf stílusú lakóházak, művészi értékű templomok máig megőrizték szépségüket. Városnéző programunk során megtekintjük a Híemer-Font-Caraffa épületegyüttest, ahol a múlt és jelen remek építészeti egységet alkot.

Találkozó: az Országalmánál

 Korona és kard

A séta első állomása a Városháza, ahol a koronázási ékszerek hiteles másolatát nézzük meg. Utána a Rendházban levő III. Béla kiállításban teszünk látogatást, ahol a királyi pár csontvázának hiteles rekonstrukcióját és halotti ékszereit is  láthatjuk.

Fény derül arra is, milyen titkokat rejtenek a királyi pár gyűrűi, valamint arra, miért is mondhatjuk III. Bélát „ agyafúrtnak „. Majd az épületben  levő  állandó régészeti kiállítást nézzük meg, ahol többek között torzított koponyát, is láthatunk , ill. római kori tárgyakat, avar kori leleteket, de akár azt is felfedezhetjük, mivel korcsolyáztak a  középkori szerzetesek. Megnézzük az épület freskós lépcsőházát, ahol csak sok év múltán derült ki, mit rejt a vakolat. Találkoztatunk Vértes Vitéz szobrával is.

Találkozó: az Országalmánál

 

(forrás: okkfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ahol te sem érzed kivetettnek magad…”


Műemlékvédelmi Világnap – Fehérváron is


Ember az embertelenségben