2018. május 15.

Júliusra megújul a Sóstó


Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. A korábban itt fészkelő madarakat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is.



A Sóstó Természetvédelmi Területen kilencven százalékos készültségi foknál tart a beruházás. A kivitelező május végére végez a munkálatokkal és akkor kezdődik majd a műszaki átadás-átvétel folyamata.

A Sóstó hét orchideafajnak, valamint számos más élőlénynek ad otthont. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének lecsökkenése miatt azonban veszélybe került a terület fenntarthatósága, ezért volt szükség egy átfogó, ökológiai szemléletű rehabilitációra.




Tavaly nyár óta zajlik a kivitelezés - azóta hatvanötezer köbméternyi iszapot mozgattak meg az északi tavon. Az iszap egy részéből különböző méretű költőszigeteket hoztak létre, amiket a madarak már kezdenek belakni. Ezzel párhuzamosan megújult a tó környéke, ami teljesen körüljárhatóvá vált. Új táblarendszer is lesz a tanösvényen - ennek különlegessége, hogy a felületén kialakuló természetes rozsdaréteg adja meg patináját. Megújult az összes bürü híd és a Városgondnokság már elkezdte a két kilátótorony felújítását. Újdonság lesz továbbá, hogy egy kétszáz négyzetméteres stég is épül, melyről belátható a természetvédelmi terület.




A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjához szükséges volt az Északi-tó medrének a mélyítése, valamint az elburjánzott nád és az időjárási körülmények miatt megnövekedett párolgási veszteség ellensúlyozását szolgáló vízpótlási megoldások megépítése. Az évi százezer köbméter vízpótlást a Stadion tetejéről összegyűlő csapadékvizek bevezetésén túl két további megoldással biztosítják a szakemberek. Az egyik a Basa-árok folyásirányának megfordítása és a meder mélyítése, továbbá a vízmennyiséget növelő duzzasztóműtárgy építése. 




A másik a szennyvíztisztító telepen keletkezett tisztított szennyvíz foszfortartalmának csökkentésére épített utótisztító, mely az élővízbe vezetésre alkalmas, előkészített, tisztított szennyvizet 5,5 kilométer hosszú nyomóvezetékkel a szennyvízteleptől elvezeti a Sóstó Északi-tó részéig.

Jelenleg a tanösvény körüli tájékoztató táblák és interaktív játékeszközök elhelyezése zajlik. Ezek célja, hogy játékos formában szerettessék meg a gyerekekkel és érdeklődő felnőttekkel a természetet, és átadják számukra azt a tudást, ami segít, hogy más szemmel nézzenek az állatokra, növényekre, és érezzék, meg kell óvni az élővilágot és környezetet saját magunk fennmaradása érdekében.

A tervek szerint július közepére befejeződik a munka, és újra látogatható lesz a Sóstó Természetvédelmi Terület.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása