2018. május 17.

Szeptemberre megújul a Jávor Ottó tér


Elkezdődnek a parkfelújítási munkák a Jávor Ottó téren. A tervek szerint a téren lévő három köztéri emlékmű új elrendezéssel, a park pedig virágosabb környezetben és új burkolattal, sétányokkal, szökőkúttal, valamint megújult közvilágítással várja majd a fehérváriakat. A munkálatokkal várhatóan szeptemberre végeznek.

A Jávor Ottó téren található a Katyni emlékkereszt és a Corpus Hungarikum szobor, valamint a park nevét is megalapozó Jávor Ottó emlékkő. Jelenleg néhány pad van a téren, és a virágágyások is a terület szélén lettek kialakítva, így a tér központi része alapvetően kihasználatlan. A park szélén tavaly egy új, 40 férőhelyes parkolót alakítottak ki – akkor döntött úgy az önkormányzat, hogy felújítja a Jávor Ottó teret.

 

A tér Ősz utca 5. szám alatti épületéhez vezető sétány két oldalán alakítják majd ki a születések parkját: az elkövetkező 15 évben évente 1-1 fát ültetnek a Székesfehérváron született kisgyermekek tiszteletére. A bruttó 253 millió forintos beruházás során 14 új fát ültetnek a téren, három fát azonban ki kell majd vágni.

 


 

A tervek alapján a három köztéri emlékmű egy képzeletbeli háromszöget zár majd be: ez lesz a helyszíne a jövőben a hagyományos rendezvényeknek, megemlékezéseknek. A Corpus Hungarikum szobor körül térkő-gyöngykavics burkolatot alakítanak ki, ami széles sétányokkal kapcsolódik a park többi részéhez. A szobor körüli kis teret növények és gyepfelület szépíti. A Katyn emlékkereszt új helyre kerül: ezzel kiemeltebb pontján lesz a térnek, lépcsőfellépőkkel lehet megközelíteni, és térkő burkolaton áll majd. A Jávor Ottó emlékkövet a Várkörút – Kígyó utca kereszteződésénél lévő parkolóhoz vezető új út mellé helyezik.

 

A Jávor Ottó tér közepére egy 90 m² alapterületű vízmedencés szökőkút kerül majd. A parkot keresztező széles sétányok térkő burkolatot kapnak, és átépítik a közvilágítást is: a Fő utcai kandeláberekkel megegyező, díszes lámpaoszlopok lesznek a területen. A kivitelezési munkákat az építőipari nívódíjas DEEP Forest Kft. végzi el, a befejezés várható időpontja 2018. szeptembere.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szabadulj okosan


„Én és a családom”


Az emberek fele allergiás lesz 2025-re