2018. július 18.

Kezdődik a Bazilika felújítása – a székesegyház kincseiből a Képtárban nyílik kiállítás


Kezdődik a Szent István-székesegyház belső felújítása. A kivitelezés előtt régészeti feltárások lesznek, melynek során a szakemberek reményei és az előzetes kutatások alapján az egykor itt álló középkori épület és a négykaréjos koronázóbazilika összekötésének nyomait is megtalálják. A tervek szerint négy évig tart majd a teljes felújítás.

Elkezdődtek a Szent István-székesegyház belső felújításához kapcsolódó munkálatok. A műtárgyak nagy részét már átszállították a Csók István Képtárba, ahol augusztusban nyílik kiállítás a bazilika barokk kincseiből.

 


 

A bazilika külső felújítása 2016-ban fejeződött be, és már akkor látszott, hogy a belső rekonstrukcióval is foglalkozni kell. Ennek során statikai megerősítés és restaurálás is lesz. Több mint egy évig tartó kutatómunkával határozták meg a felújítás feladatait, a cél pedig az, hogy ennek elkészülte után az eredeti, építéskori állapotát nyerje vissza a bazilika belső tere is. Hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárásokat, de a kivitelezési és rekonstrukciós munkálatok előtt régészeti feltárások lesznek a székesegyházban.

 


 

A felszedett padsorok alatti burkolat még az eredeti, és a kutatók reményei szerint nem is bolygatták, így megtalálhatják alatta az egykor itt álló középkori templom falait. Ezt a feltevést a kutatómunka során végzett talajradar vizsgálat is alátámasztja. "A padsorok alatti terület gyakorlatilag időkapszulának tekinthető" - mondta el Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója - "ezekhez nem nyúlt hozzá senki gyakorlatilag azóta, amióta ide kerültek." Időkapszulából persze több is van a bazilikában, Smohay András megmutatta a céhes legények egykori karzatát, ahol a falakat, a korlátot az 1800-as évekből származó bevésések borítják, van itt szerelmes felirat, szívbe írt név és évszám 1855-ből. Ezt a részt is eredeti állapotában szeretnék megőrizni a felújítás után is, hiszen a város történetének majdnem érintetlen részlete tárulhat itt a látogató elé.

 


 

A bazilika felújítása lehetőséget nyújt arra is, hogy az ott kibontott műtárgyakat más formában is megismerhessük. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Szent István Király Múzeum a Csók István Képtárban mutatja be a székesegyház barokk kincseit.

 


 

Az első és legnehezebb feladat a műtárgyak átszállítása volt, a 250 éve mozdítatlanul álló tárgyaknál már az is különös gondosságot igényelt, hogy fokozatosan szoktassák hozzá őket a Csók István Képtár hőmérsékletéhez és páratartalmához – tudtuk meg Győr Attilától, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetőjétől. Az augusztus harmadikán nyíló kiállítás egyik izgalmas vetülete, hogy a bazilikában eddig alkalmazott művészeti alkotásként látott tárgyak, a Csók István Képtárban műtárgyként jelennek meg.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szabadulj okosan


„Én és a családom”


Az emberek fele allergiás lesz 2025-re