2018. augusztus 10.

Szombattól látogatható az Északi-tó Sóstón


Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, amely helyi és országos védettséget is élvez.

Augusztus 11-én, szombaton a nagyközönség előtt is megnyílik az Északi-tó körüli terület Sóstón. A fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált az Északi-tó, az 500 m² alapterületű stégről pedig jó kilátás nyílik a tó élővilágára is.



 

A mederkotrás során az Északi-tóban mintegy 65 ezer m³ iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a színes madárvilág számára. A mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt, amit a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, valamint tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg. A kivitelező egy utótisztító műtárgy beépítésével csökkentette le a szennyvíztisztító telepből érkező tisztított szennyvíz foszfortartalmát, így vált alkalmassá az élővízbe vezetéshez. Mindezek mellett a beépített olajfogókon keresztül, a stadion parkolóiból érkező, szűrt csapadékvíz is ide érkezik. 



 

Az Északi-tó vízszintje még nincs az üzemi magasságban, mert a nyári melegben kevesebb víz érkezik a vízgyűjtő területekről, valamint a hídépítés miatt a tavasz végén még nem lehetett pótolni. Az őszi-tavaszi időszakban lesz haltelepítés, melynek során őshonos halfajok kerülnek majd a tóba. A tavon azonban tilos lesz horgászni.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása