2018. szeptember 19.

A barokk Székesfehérvár egy építész szemével


Csutiné Schleer Erzsébet neve Székesfehérváron fogalom, hiszen rengeteget tett épített örökségünk védelméért. A székesfehérvári Városvédő és Szépítő Egyesület egyik alapítója a barokk Fehérvárról mesél az érdeklődőknek szeptember 24-én, 18 órától a Széna téri könyvtárban.

Csutiné Schleer Erzsébet a székesfehérvári Városvédő és Szépítő Egyesület egyik alapítója, a mai napig az egyesület lelke és motorja, aki évtizedek óta felhívja a döntéshozók figyelmét, ha úgy érzi, egyik-másik értékünkkel nem sáfárkodnak megfelelően, és szót emel egy-egy érdekes épület megmentéséért. A neves építésznek az Európa Nostra-díjas Rác utca kialakításában is komoly szerepe volt: annak idején a terület felmérésétől a kivitelezési tervek megalkotásáig jelen volt, a legtöbb ház felújítása, kialakítása a nevéhez fűződik. A Podmaniczky-díjjal kitüntetett városvédő ma is jócskán talál feladatot. Sok egyéb mellett számon tartja Fehérvár ipartörténeti emlékeit is, és szót emel azokért, amelyeket érdemes volna hasznosítani. 

2018 a barokk éve Székesfehérváron – ehhez kapcsolódik Csutiné Schleer Erzsébet építész előadása a Széna téri Tagkönyvtárban szeptember 24-én, hétfőn 18 órától. A székesfehérvári Városvédő és Szépítő Egyesület egyik alapítója bevezetőben bemutatja azt a fejlődési folyamatot, amelynek eredményeképpen a barokk kialakult. Az előzmények megvilágítása után pedig sorra veszi a legjellegzetesebb épületeket, amelyek a régi Fehérvár sziluettjét alkották.  

A programon szó lesz majd Fehérvár emblematikus barokk épületeiről is. Az építész úgy gondolja, ennek kapcsán a történelmi folyamatokról is érdemes beszélni. A törökök kivonulása után ugyanis az elnéptelenedett országrészekben először a szerzetesek telepedtek le, akik több szempontból segítették az élet újraszervezését a településeken. A legszebb barokk épületek épp ezért Fehérváron a templomok, és persze az egykori rendházak: ezek a legmarkánsabb képviselői a korai barokknak. 

Fehérvár nagymúltú város, amely ezeréves történelmi folyamatot tükröz: így aztán a szépséges barokk épületek mellett a következő korok lenyomatai is felfedezhetőek a megyeszékhelyen.  Mindez teljesen természetes dolog egy folyamatosan fejlődő városban. Csutiné Schleer Erzsébet szerint az a legfontosabb, hogy az újabb korok építészete ne legyen az előző időszak építészetéhez képest hivalkodó.  Fontos, hogy a tervezők tiszteljék az elődök munkáját, illő alázattal törekedjenek arra, hogy a különféle stílusok együtt legyenek szépek és közösen keltsenek harmonikus látványt.  Az építész azt mondja, a stílusok harmonikus együttélésére Székesfehérváron is láthatunk több kitűnő megoldást. Hogy melyek ezek? Ez is kiderül hétfőn, az ismert városvédő és építész az előadásából. 

 

(forrás: vmk.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szabadulj okosan


„Én és a családom”


Az emberek fele allergiás lesz 2025-re