2019. március 11.

Április végén kezdődik az egynyári virágok kiültetése


A tél után most kezdenek megszépülni a kétnyári virágok a közterületeken, de már most készülnek a város kertészei az egynyári virágok kiültetésére. A virágágyások tervezése már tavaly nyáron elkezdődött.

A növények beszerzése tavaly novemberben indult, ugyanis akkora mennyiségről van szó, hogy a termelőknek is fel kell készülniük, hogy időben megérkezhessen a több mint százezer tő virág. Idén összesen 107.613 tő egynyári növényt ültet a Városgondnokság a fehérvári parkokba, összesen 62 virágágyásba.

 


 

Minden évben egy kicsit máshogy ültetik be az ágyásokat és igyekeznek úgy megtervezni a beültetést, hogy újdonságok is legyenek. Április végén kezdődik el a kiültetés, amivel idén nagyon rövid idő alatt szeretnének végezni, mind a 2347 négyzetméternyi virágágyás esetében. Várhatóan két hét alatt az összes ültetéssel végeznek majd a kertészek. Addig sem üresek azonban a virágágyak, hiszen a kétnyári növények díszítik ezeket ilyenkor. Ezeket a napokban elkezdik öntözni, mert kevés csapadék esett az utóbbi időben.

A fajtaválasztásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy várostűrő legyen a növény. A legszívesebben alkalmazott fajták a különböző színű tollas kakastaréjok, a mályvarózsák, a kerti bazsalikom, a kúpvirág és a bársonyvirágok. A magyar nemesítésű egynyári virágoknak kiváló a szárazságtűrése, a hő tűrése, a sugárzással szembeni ellenálló képessége. A kiültetett növényekre jellemző az erőteljes bokrosodó képesség és tartósan, hosszan virágoznak.

 


 

Fehérvár számos virágágyásában ültették a magyar nemesítő Dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáit. A 2010-ben elhunyt Dr. Kováts Zoltán, az MTA doktora és egyetemi tanár az egynyári virágok nemzetközileg elismert nemesítője és kutatója volt. Munkásságának köszönhetően 25-30 virágfaj nemesítése által, száznál is több fajta kapott itthon állami elismerést, a „Hungária” és a „Balaton” mályva sorozatai pedig külföldön is tetszést arattak.

 


 

A tavaly szeptemberben a fehérváriak szavazatai alapján kiválasztott Virágóra beültetést a tervek szerint április 29-én ültetik majd ki a kertészek.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása