2019. március 12.

Kezdődik a Bartók Béla tér átépítése


Hamarosan elkezdődik a Bartók Béla tér és környezetének teljes körű átépítése. A területen hétfőn bejárást tartottak dr. Cser-Palkovics András polgármester és Zugor Zsuzsanna, a Helyi Akciócsoport és az ECHO Innovációs Műhely elnöke részvételével.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár előtti Bartók Béla tér felújításával létrejön egy legalább 400 fő befogadására alkalmas közösségi és rendezvénytér. Az előkészítő fázissal, a munkaterület múlt heti átadásával és az anyagbeszerzéssel a beruházás már elkezdődött, és hamarosan indulhat a látványos építkezés is. 

A megvalósítás több lépcsőben történik. Az első ütemben a közművek rekonstrukciója következik: megújul a vízvezeték-rendszer, a villamosenergia-hálózat, valamint a közvilágítás, a szennyvíz- és a csapadékcsatorna. A második ütemben felújítják a könyvtárhoz tartozó árkádsort, illetve elbontják és átalakítják az épület előtti medencét. A környező épületekkel harmonizáló, sötétszürke térkövekkel újraburkolják a teret, és megújítják a zöldfelületeket is, ezzel párhuzamosan közlekedés- és forgalomtechnikai munkálatok folynak majd. A harmadik ütemben pedig az Oskola utca végleges burkolatát alakítják ki. 

A befejezés tervezett határideje 2020. szeptember 30-a, azonban a munka ütemezését, előrehaladását befolyásolják a tér közelében tervezett egyéb beruházások: a Szent István Király Múzeum Rendházának megújítása, a Csók István Képtár építészeti felújítása, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium bővítése és a SZÉPHŐ Zrt. távhő-rekonstrukciója. 

Székesfehérvár önkormányzata pályázatot nyújtott be a tér felújítása kapcsán a 2016-ban megalakult Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoporthoz, és nyert 261 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást. A felújítás teljes bekerülési költsége 322 millió forint, a különbözetet az önkormányzat saját forrásból biztosítja.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”


„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel…”


Gyűjtsük be a tavasz kincseit