2019. április 12.

Dédapáink Patikája


Az 1970-es években leselejtezett gyógyszertári eszközökből gyűjtött össze anyagot dr. Szabó Lóránt gyógyszerész. A tárgyakat a Szent István Király Múzeum munkatársai restauráltak, a helyreállított anyag pedig a Fekete Sas Patikamúzeum kiállítási anyagát gazdagítja mostantól. A kibővített tárlat a „Dédapáink Patikája” nevet viseli.

A Fő utcai Fekete Sas 1971-ben szűnt meg gyógyszertárként működni. Kapuit aztán 1971 és 1975 között bezárták, hogy a belső tér restaurálási munkái zavartalanul folyhassanak. A felújítás után 1975. május 12-én nyitotta meg kapuit - immár múzeumként.



 

A most bemutatott tárlat összegyűjtésében – mint ahogy a régi patika múzeummá alakításában is – nagy szerepet játszott dr. Szabó Lóránt, vasdiplomás gyógyszerész, a Fekete Sas Patikamúzeum egyik alapítóatyja, aki az anyagot az 1970-es években a megyei gyógyszertárak leselejtezett eszközeiből gyűjtötte össze. Az anyag hosszú utat tett meg az évek során, míg végül a Szent István Király Múzeumhoz került, és restaurálás után a fehérvári Patikamúzeumban talált méltó helyére.



 

Aki kíváncsi a Fekete Sas Patikamúzeum kibővült, értékes gyűjteményére, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogathat el a Fő utca 5. szám alatt található kiállításra.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása