2019. április 18.

Megnyílik a Sóstó Látogatóközpont


Jövő szerdán nyílik meg a Sóstó Látogatóközpont a nagyközönség előtt. A természetvédelmi területre érkező családok és csoportok számára nemcsak információkat, de ismeretterjesztő programokat, játékokat is kínálnak, lesz túravezetés a Sóstón és az arénában, valamint a kilátóba is fel lehet majd menni.

Ember és természet együttélése valósult meg a Sóstó Természetvédelmi Terület rekonstrukciós munkáival. A 218 hektáros, Székesfehérvár „zöld szíveként” ismert területen megoldották a vízpótlás, illetve a feliszapolódás okozta problémákat, a vízrendezést.

 


 

A Sóstó Látogatóközpont április 24-én, szerdán kezdi meg működését: az üzemeltetéssel megbízott Városfejlesztési Kft. szakmai partnereként a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. látja el a központ szakmai munkáját. A szolgáltatások egy része rögtön elindul, és folyamatosan bővül a technikai eszközök beszerzésével.

Az üzemeltetőknek sok tervük van, és reményeik szerint hamarosan pezseg majd az élet a központban – a további fejlesztésekkel olyan eszközöket szereznek be, amelyekkel ki tudják szolgálni a különböző korcsoportok igényeit. A cél az, hogy a természeti környezetben a természeti nevelést, az értékátadást kellemes időtöltéssel tudják összekapcsolni.

A Sóstón végzett tevékenységekkel az ökoturizmus felé is elindul a város. A Látogatóközpontban található összes eszköz és játék a területhez kapcsolódik, amit élőben a túrákon lehet megcsodálni.

 


 

A Látogatóközpont különböző programokat is szervez: lesznek túravezetések a természetvédelmi területen és a stadionban is, fel lehet majd menni a kilátóba – egyelőre a megjelölt hétvégi időpontokban –, és lehetőséget biztosítanak kombinált programok igénylésére is. Szombatonként szakmai túravezetéseket hirdetnek, így magánszemélyek is tehetnek sétát a Városgondnokság természetvédelmi szakembereinek a vezetésével. A legtöbb programot angol nyelven is igénybe lehet majd venni.

A kilátó és a kapcsolódó programok belépődíjasak lesznek, nyugdíjasoknak és diákoknak 50% kedvezményt biztosítanak, a 8 év alatti gyerekek számára pedig 100 forint lesz a részvételi díj. Az idei Sportmajálison már több túrával várják a nagyközönséget, amelyek az ünnepi rendezvényhez kapcsolódóan ingyenesen vehetők igénybe.

 


 

A központban a családok, csoportok számára pelenkázóval felszerelt mosdóhelyiség biztosít komfortos időtöltést. A kirándulóknak és a sétálóknak jó hír, hogy az 5-ös kapunál büfé nyílik, ahova betérhetünk egy frissítőre a Látogatóközpont nyitvatartási idejében. Ennél a kapunál a hét minden napján igénybe vehető lesz a mosdóhelyiség is.

A Sóstó Látogatóközpont szerdától vasárnapig, 10-18 óra között várják a nagyközönséget.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása