2019. szeptember 6.

Zsinagógától Zsinagógáig – szeptember 16-án helyezik el Fehérvár első botlatókövét


Városnéző séta lesz a Magyar Városkutató Intézet és a Fekete Sas Társaság szervezésében szeptember 16-án, „Zsinagógától Zsinagógáig” címmel. A program keretében helyezik el Székesfehérvár első botlatókövét, Grosz Bernát és családja – és közvetve a holokauszt többi fehérvári áldozata - emlékére.


 

Grosz Bernát (1868–1944) szállodatulajdonos Székesfehérvár megbecsült polgára volt, aki aktívan részt vett a helyi közügyek intézésében: 25 éven keresztül volt városi képviselő, de tevékenyen részt vállalt az ország közéletében is. Utolsó lakhelye az 1909 óta a tulajdonában álló Fekete Sas Szálloda volt. Innen hurcolták el őt és családját - több mint 2700 székesfehérvári és Fejér megyei zsidóval együtt - 1944-ben Auschwitzba. Megérkezése után az ekkor már 76 éves Grosz Bernátot, mint munkára alkalmatlant azonnal a gázkamrába küldték. A pontosan vezetett dokumentáció szerint 1944. június 17-én halt meg.

 


 

A botlatókövek Gunter Demnig német szobrász alkotásai. A művész hitvallása szerint „egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merült”. A nemzetiszocializmus áldozataira már számos államban emlékeznek a macskakő méretű, járdába süllyesztett réz emléktáblákkal, amelyen az áldozatok neve és életrajzi adatai szerepelnek. Magyarországon az első botlatókövet 2007-ben, Budapesten helyezték el. 2019. szeptember 16-án Székesfehérvár első botlatóköve az egykori Fekete Sas Szálló elé kerül. A csendes ünnepségre a művész jelenlétében szeptember 16-án, 14 órakor kerül sor.

 


 

A botlatókő elhelyezése és a megemlékezés után Váczi Márk vezetésével „Zsinagógától zsinagógáig” címmel indul városnéző séta, ahol a székesfehérvári zsidóság XIX-XX. századi vallási, kulturális, társadalmi és kereskedelmi életét ismerhetik meg a résztvevők.

 

A mintegy másfél órás séta az egykori Fekete Sas Szállodától indul. Innen az Ady Endre utcán és a Fő utcán át a Városház tér érintésével folytatódik a program, melynek során több egykori üzlet és tulajdonosaik történetét ismerhetik meg az érdeklődők, aki ezt követően a neológ zsinagóga emlékművéhez sétálnak, ahol a város zsidó közösségének legfontosabb eseményeit és néhány kiemelkedő alakjának emlékét idézhetik fel. A rendezvény a zsidó hitközség mai épületében folytatódik, amelyet Neubart István elnök mutat majd be. A szervezők felhívják a résztvevők figyelmét, hogy a látogatás férfiak számára csak fejfedő viselésével lehetséges. A séta a Városház térre visszakanyarodva a Liszt Ferenc utcán át a Piac téri egykori ortodox zsinagóga épületénél ér véget.

 

(Grosz Bernát családi fotója: mazsihisz.hu, botlatókő-fotó: wikipedia)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A kreáció minden tevékenysége valójában romboló tevékenység…”


Ha az a tűz nem lett volna…


Kalandozások Fejér megyében - Pusztavám