2020. február 4.

Kezdődik a Rendház felújítása


Hamarosan befejeződik a Szent István Király Múzeum Rendházépületéből a leletanyag és dokumentáció elköltöztetése. Ezt követően indulhat a teljes felújítás, amely az Árpád-ház program keretében valósul meg Székesfehérváron.

Január végén jelent az a kormányhatározat, amely az Árpád-ház Program részeként rendelkezik a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum Rendházépületének rekonstrukciójáról. A 21. századi múzeumi tér kialakításához a Kormány közel 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít, amit a város 189 millió forinttal egészít ki.

 


 

A kiállítás az Árpád-kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja majd be. A tárlat – a most megvalósuló felújításnak köszönhetően – méltó helyszínen, 21. századi technikai körülmények között állít emléket a Székesfehérvár történelmében meghatározó időszaknak, valamint az Árpád-háznak.

2017-ben született az a kormánydöntés, hogy az Árpád-ház kiállítás Székesfehérváron valósuljon meg. A több elemből felépülő projekt eredményeként 2022-ben méltó kiállítással emlékezhet majd a város és az ország az Árpád-házi királyokra.

 


 

Amikor néhány éve átvette a város a múzeum működtetését, az akkori bejárásokon is sokan kérdezték, mikor történhet meg a felújítás. Mostanra pedig hatályba lépett a kivitelezői szerződés: a felújítási munkát egy fehérvári cégcsoport nyerte el. Fehérvár állami forrásból vásárolt egy raktárépületet, ami szintén nagy előrelépést jelent, mivel így az eddig méltatlanul elhelyezett kőállomány is végre rendes raktárba kerülhet. A felújítás során új terek nyílnak majd egy 21. századi múzeumban úgy, hogy az épület megőrzi eredeti jellegét. A felújítás terveit az akadálymentesítés tekintetében egy civil szervezetekből álló testület is tanulmányozta.

 


 

A 2022-es év, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron. Ebben az esztendőben nyílik majd meg a „Királyok és szentek - Az Árpádok kora” című nagykiállítás – már a következő fontos történelmi jubileumra, 2038-ra készülődve.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél