2020. március 6.

Új részletek kerültek elő: befejeződött a Bazilika mennyezetképének a tisztítása


Fontos állomásához érkezett a Székesegyház belső felújítása: a restaurátorok befejezték a 2000 m² felületű mennyezetkép tisztítását, ezután az esztétikai helyreállítás következik. A tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak a helyreállítással, így 2022-ben várhatóan újra megnyílik a Bazilika a hívek és a látogatók előtt.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Szent István-székesegyház belső helyreállítása: a 2000 m² felületű mennyezetkép tisztítása befejeződött a Jeszeniczky Ildikó, Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátor művész által vezetett csapat munkájának köszönhetően. A következő időszakban a képek esztétikai helyreállítását végzik majd.

 


 

A szakemberek a beázás okozta meggyengülések miatt bekövetkezett károkat kezelték, felületi konzerválást végeztek, de statikai megerősítés is történt, illetve visszaállították az átfestések előtti állapotot Johann Ignaz Cimbal barokk festő freskóin. Az átfestések néhol teljesen megváltoztatták a karaktereket, a mozdulatokat.

 

A tisztításnak köszönhetően már a laikusok számára is jelentős, észrevehető különbségek mutatkoznak meg: egészen megváltoztak a színek, kivilágosodtak az alakok, és nagyon szép részletek kerültek elő. Érdekesség, hogy az 1936-os helyreállításnál nem aranyozással javították a mintegy 360 ezer arany pöttyöt – ezeket vegyszerrel nem lehet helyreállítani, így ezeket egyenként, mechanikusan csiszolgatják most le.

 


 

Elkészült a Jézus bemutatása mellékoltárkép restaurálása, a Szent Imre herceg mellékoltárkép teljes esztétikai helyreállítása pedig ezen a héten fejeződik be. A Nepomuki Szent János mellékoltárkép konzerválása éppen most történik: a rávasalt viaszgyantát távolítják el a szakemberek. A főoltárkép lényegesen rosszabb állapotú volt – a teljes feltárás után a kép konzerválásra vár, azután kezdik a teljes esztétikai helyreállítást.

 


 

A munkálatok az ütemterv szerint haladnak, így remélhetőleg a kitűzött cél megvalósul: 2022-re elkészül a Bazilika.

 

(forrás: okkfehervar.hu) 
LEGFRISSEBB VIDEÓK

Megszűnt a rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon


Kalandozások Fejér megyében - Zámoly


„Amíg egy szobor el nem készül, addig érdekes…”