2020. május 8.

Megkezdődött a Rendház felújítása


Megkezdődtek a kivitelezési munkálatok a Szent István Király Múzeum rendházépületének rekonstrukciója kapcsán. A Fő utcán mobil kordonokkal zárták le a múzeum előtti területet, az épületben pedig takarással védik meg a műemléki értékeket, például a padlóburkolatokat és a belső ajtótokokat. A bruttó 4,8 milliárd forintos beruházás 18 hónap alatt készül el.


 

Amikor néhány éve átvette a város a Szent István Király Múzeum működtetését, az akkori bejárásokon is sokan kérdezték, mikor történhet meg a felújítás. A válasz a kérdésre január végén érkezett: ekkor jelent meg az a kormányhatározat, amely az Árpád-ház Program részeként rendelkezik a „Királyok és szentek - Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum Rendházépületének rekonstrukciójáról.

 


 

A 2022-es év, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron. Ebben az esztendőben nyílik meg a „Királyok és szentek - Az Árpádok kora” című nagykiállítás – már a következő fontos történelmi jubileumra, 2038-ra készülődve. A tárlat az Árpád-kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja majd be, méltó emléket állítva a Székesfehérvár történelmében meghatározó időszaknak, valamint az Árpád-háznak. Mindezt egy megújuló, egyszerre történelmi és korszerű helyszínen: a Szent István Király Múzeum felújításra kerülő rendház-épületében.

 


 

Az elmúlt hónapokban az épületet kiürítették, a leletanyagot és a dokumentációt elköltöztették. A kivitelező a napokban átvette a munkaterületet, ezzel elkezdődött a bruttó 4.8 milliárd forint értékű rekonstrukció, melyre a megállapodás szerint 18 hónap áll rendelkezésre.

A Belvárosban sétálók számára is látható, hogy mobil kordonokkal részlegesen lezárták a Fő utcán a Rendház előtti területet a biztonságos munkavégzés, a szállítások érdekében. A kisebb feltáró bontások már folyamatban vannak, a nagyobb mértékű bontási munkák várhatóan a jövő héten indulnak. Elbontanak többek között három cserépkályhát, melyből kettőt a Múzeum raktárában helyeznek el.

 


 

Az 1756-ban épült Rendház a barokk kor kiváló építészeti műve, amely egyedi műemléki védettség alatt áll. A kiemelt régészeti területen elhelyezkedő, barokk épület eredetileg nem múzeumnak épült, - hanem rendháznak. A Szent István Király Múzeum 1980-ban kapta meg az épületet - akkor történt utoljára némi korszerűsítés.

 


 

A mostani rekonstrukció két fő elemből áll. Egyrészt korszerűsítik a kétszázötven éves, védett történelmi értéknek számító épületet, melynek falrendszere alapvetően változatlan marad. Magas szintű gépészeti és elektromos korszerűsítés teszi majd lehetővé a szabályozott légállapotú kiállítóteret az exkluzív időszaki és állandó kiállítások számára, illetve a műtárgyak védelmére korszerű biztonságtechnikai rendszert építenek ki. Az egyik legnagyobb feladat a gépészet kialakítása volt, aminek rejtettnek kell maradnia. Az épület természetesen akadálymentesített lesz és azok a kiszolgáltató funkciók is helyet kapnak, melyek egy korszerű múzeumban szükségesek.

 


 

A jelenlegi gazdasági udvar felhasználásával teremtették meg annak lehetőségét, hogy egy valódi 21. századi épületbe érkezhessenek a látogatók. A több mint nyolc méter belmagasságú fogadótérből a galériaszintre vezető lépcső indítja a múzeumi látogatás kijelölt nyomvonalát. Digitális tárlatvezetői rendszer bevezetése segíti a látogatók tájékozódását, megkönnyíti a tudás és üzenet átadását automatizált funkciókkal, így élvezetesebbé, szórakoztatóbbá és még hasznosabbá téve a múzeumi időtöltést.LEGFRISSEBB VIDEÓK

Népművészet online


„Lépcső közé szorult világ…”


„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”