2020. május 12.

Fülesbagoly fiókák keltek ki a Sóstón


A 2020-ban az Év Madarának választott erdei fülesbaglyok szép számmal fészkelnek Székesfehérváron és a környező települések határaiban is. Ez a bagolyfaj a jelek szerint kedveli a Sóstó Természetvédelmi Terület védett részeit is, ahol a napokban keltek ki a fülesbagoly fiókák.


 

A Sóstó Természetvédelmi Területen kikeltek és szépen növekednek a legifjabb fülesbaglyok, akiket a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Városgondnokság természetvédelmi munkatársai meg is gyűrűztek. A most kikelt két fióka mellett még három tojás van a fészekben, így várhatóan rövid időn belül tovább bővül a sóstói fülesbagoly család.

 


 

A szigorúan védett erdei fülesbagoly neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket - inkább a kis erdőfoltokat, a folyók ártereit, a parkokat, öreg temetőket kedveli. Ragadozó madár, rágcsálókra vadászik nyílt területeken. Bár havas teleken több madarat is megfog mégis a mezei pocok a kedvenc eledele. Leshelyről csap le zsákmányára, de éjszaka hallás után is vadászik.

Fészket nem épít, helyette főleg az elhagyott varjúfészkeket használja - éppen ezért a múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A hím jelöli ki a területet, de az alkalmas fészket a tojó választja ki, majd márciustól áprilisig rakja le 4-6 fehér tojását. A költési időszak áprilisban kezdődik, de még májusban is tart, ha azonban a fészekalja valami oknál fogva elpusztul, nem ritka, hogy a a fülesbagoly költ később is.

 


 

A tojó 27-28 napig kotlik, csak késő este jön ki a fészekből, hogy a tollait rendbe szedje. Az eleséget a hím hordja. Az elején csak a hím látja el élelemmel a családot, a fiókák 2 hetes kora után a tojó is vadászik.

A fiókák szeme 5-7 nap után nyílik csak ki. A fészket három hetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják, és a környékbeli fák koronájában ugrándozva szétszóródnak. Egy hónapos koruk után tanulnak meg repülni, ami után szüleik egy ideig még etetik őket.LEGFRISSEBB VIDEÓK

Népművészet online


„Lépcső közé szorult világ…”


„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”