2016. október 1.

„Ez a körzet nem áll messze attól az elképzeléstől, amit a lakók szeretnének…”


Sűrűn lakott városrész a Belváros szélén - ez a székesfehérvári 4-es számú választókörzet. A körzet képviselője, Molnár Tamás szerint folyamatosak a fejlesztések: a nagyszabású beruházások mellett számos kisebb, de az itt élők számára fontos problémát sikerült már megoldani.

- A lakosság számát tekintve Székesfehérvár valamennyi választókörzete nagyjából egyforma - mondja Molnár Tamás. - A terület szempontjából a 4-es számú körzet kicsit kisebb, koncentráltabb, lakótelepi környezet. Ennek vannak előnyei és hátrányai: az együttélés szempontjából nagyobb kompromisszum-készséget követel az itt élőktől, viszont sokkal kisebb területen kell megoldani a problémákat, ami könnyebbséget jelent.

- Egy önkormányzati képviselőnek más típusú feladatai vannak, ha egy ilyen jellegű körzetben dolgozik?

- Én azt gondolom, hogy igen. Szerintem sokkal több bejelentést kapok olyan társadalmi problémákról, amik az egymás mellett éléssel kapcsolatosak - a kutyatartás talán a legjellemzőbb ezek közül. Vagy éppen a játszóterek kérdése, ami a fiatal, gyerekes családok számára elsőrendű fontosságú, egy másik generáció viszont nem ezt tekinti a legfontosabbnak. A megoldás persze az lehet, ha egymással szemben kicsit megengedőbbek vagyunk, hiszen itt sok ember él egy viszonylag kicsi területen.

- Mit lehet azért tenni, hogy egy lakóhely élettérré változzon?

- Én az elejétől fogva azt az álláspontot képviselem, hogy nagyon fontosnak tartom a személyes egyeztetést, és minden egyes beruházás előtt kikérem a lakosság véleményét. Személyesen kérek támogatást a beruházással érintett lakóktól, legtöbbször írásban is, hogy tudjuk azt mondani: az itt élők ötletei és igényei alapján valósult meg a fejlesztés. Mert szerintem így lehet olyan életteret alkotni, ami mindenki számára megfelelő.

- Ezt a módszert a körzetben élők törődésnek élik meg, vagy macerálásnak?

- Nagyon remélem, hogy törődésnek. Remélem, hogy azok, akik hajlandóak megkeresni engem, találkozni velem, és egy kicsit többet tenni annál, mint hogy maguk között beszélik meg a problémákat, azok örülnek ennek a lehetőségnek. Mert így a körzet lakói tényleg magukénak érezhetik a fejlesztéseket, beruházásokat. A problémák, felvetések személyes kezelése szerintem a képviselők egyik legfontosabb feladata.

- Ha a körzet lakóin múlna, és korlátlanok lennének az anyagi lehetőségek - vagyon hogy nézne ki ez a városrész?

- Nyilván mindenkinek más és más az elképzelése. Az idei költségvetési rendelet megalkotása kapcsán hangzott el a közgyűlésben, hogy ha mindenkit megkérdeznénk Fehérváron, hogy milyen legyen a költségvetés, akkor százezer különböző megoldási javaslat születne. De azt gondolom, hogy ez a körzet alapvetően nem áll messze attól az elképzeléstől, amit a lakók szeretnének - a visszajelzések ezt igazolják.

- Ezek szerint reálisak az elvárások.

- Igen, bár hozzá kell tenni, hogy nagyon nagy megoldatlan problémák nincsenek. Persze kisebbek vannak szép számmal, de ezekkel folyamatosan foglalkozunk, és a ciklus végére sok olyan gondot meg tudunk oldani, ami az elmúlt tíz-húsz évben felhalmozódott.

- Amikor először találkozott a körzettel képviselőjelöltként, mi volt a víziója a városrész fejlesztéséről?

- Nekem az volt az elképzelésem, hogy megpróbálunk minden olyan feladatot megoldani, ami nem jár túl nagy anyagi ráfordítással, viszont eddig - talán a kellő odafigyelés hiányában - nem oldódott meg, pedig a lakók számára napi szintű könnyebbséget jelent. Jól látható a tavalyi költségvetésből, hogy elég hosszú ezeknek a beruházásoknak a listája: padok kihelyezése, kisebb útburkolati javítások, kukaketrecek, és így tovább. Ezek kicsi dolgok, amikre azonban muszáj figyelni, mert megkeserítik az emberek életét. Voltak persze nagyobb beruházások is, de a képviselői keretem nagy része az ilyen kisebb ügyekre ment el.




- A kicsi problémák megoldása is kerülhet sok időbe - főleg, ha sok van belőlük.

- Így van. De igazából szerencsés vagyok, mert olyan munkám van, amit rugalmasan tudok kezelni, ezért napi egy-két egyeztetés belefér a napomba, és el tudok menni beszélgetni a körzetben élőkkel - ami tulajdonképpen egyfajta felfrissülés. Tehát nemcsak a képviselői ciklusom elején voltam ilyen, hanem a mai napig nagyon szeretem csinálni. És mindig kérem is a lakókat, hogy hívjanak, keressenek, beszéljünk, mert szerintem a személyes találkozás sokkal hatékonyabb, mint például a levelezés vagy a telefon.

- Mi volt eddig a legnagyobb beruházás, ami megvalósult a körzetben?

- Az egyik ilyen volt a körforgalom kiépítése a Deák Ferenc utcában, a vasútnál. Abban a kereszteződésben nagyjából szinte az egész város megfordul időnként, úgyhogy sokak számára fontos volt, hogy elkészüljön. Ez a beruházás igazán hasznos volt, csökkentette a zajt és a környezeti terhelést, ami nagyon fontos az ott élőknek. Az építkezés elég hosszú időre próbára tette az emberek türelmét, de azt hiszem, megérte kivárni.

- Ez is a hosszú ideje várt beruházások egyike, gondolom. Hiszen annak idején Székesfehérváron itt volt az első, kísérleti körforgalom - aztán hosszú évekig szóba sem került a megvalósítása.

- Igen, húsz év kellett, hogy megvalósuljon, mivel az akkori visszajelzések alapján a lakosság nem igényelte. Most pedig már mindenki üdvözölte - de hát eltelt húsz év, és ennyi idő alatt sok minden változik.

- Sokat kell lobbizni azért, hogy ezek a beruházások beleférjenek a város költségvetésébe?

- Igen, de egy képviselőnek az a feladata, hogy lobbizzon a saját körzete érdekében. Nekem volt egy nagy álmom, amit a ciklus végéig szerettem volna megvalósítani, ez pedig a Salétrom utca teljes felújítása. Ez szintén egy nagyon régi elmaradás, ami az ott járók számára mindennapi gondot jelent, hiszen rettenetes állapotban van a környék.

- Pedig az adottságai alkalmassá tennék, hogy sétány legyen.

- Pontosan ez a terv: egy olyan sétányt létrehozni a Belváros peremén, ami tényleg méltó Székesfehérvárhoz. Ezért is kellett lobbizni, de amikor bemutattam polgármester úrnak a Közlekedési Irodával közösen készített terveket, akkor egyből támogatásra találtam. Az elképzelés be is került az idei költségvetésbe, és a beruházás - aminek a teljes értéke majdnem kétszázmillió forint - el is kezdődik az idén. A végére pedig egy modern, korszerű közösségi tér jön létre, amit remélhetőleg sokszor és sokan felkeresnek majd.

- Befejezésül még egy kérdés. Amikor megvalósul a körzetben egy-egy beruházás, akkor hátradől egy kicsit elégedetten - vagy már a következő feladaton töri a fejét?

- Folyamatosan azon gondolkodom, mit lehet és kell még tenni. Alapvetően maximalista ember vagyok, úgyhogy magamtól is újabb ötleteket és eredményeket várok. Ilyen például a Németh László Általános Iskola teljes tetőfelújítása, ami még idén megvalósul, de szeretném a többi intézményt is megújítani is kicsit a jövőben. A ciklus végére azt szeretném, hogy a körzetben élők azt érezzék: nagyon sok minden történt itt, az ő érdekükben - és velük közösen.

 

Török Péter

 

(Cikkünk a Fehérvári Polgárban megjelent írás szerkesztett változata.)

 



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása