Nem beszélünk zöldséget
Úton-útfélen az egészséges táplálkozásról hallani. Igen ám, de lassan a csillagokat súrolják a zöldségárak. Egy év alatt 31 százalékkal emelkedtek az árak – egyre inkább luxus az egészséges életmód.
Szétnéztünk
az idényzöldségek piacán, mi mennyibe kerül: vöröshagyma 400, sárgarépa 300,
lecsópaprika 465, kápapaprika 800, petrezselyem gyökér 1600, brokkoli 1200
forint. Kilója. Kétszer is meggondolja az ember, mi kerüljön az asztalra, bár
nyilvánvalóan nem ehetünk csak húst, esetleg tésztát – főleg, ha mindenhol
azzal találkozunk: étkezz egészségesen, egyél zöldséget, tovább élsz!
Az
elmúlt egy év során 31 százalékkal emelkedtek a zöldségárak. És nem, nem a
kínálati oldal ingadozása okozza a drágulást. De akkor mégis miért fizetünk
egyre többet? Erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB
Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai
igazgatóját.
- Mi okozza az ekkora mértékű drágulást?
Az
Agrárgazdasági Kutató Intézet is kimutatta, hogy drágulás figyelhető meg a
kertészti termékek piacán. Ez egyrészt egy reakció arra, hogy a tavalyi évben
viszonylag rosszul teljesített a kertészet egész Európában, és az Európába
beszállító országok egy része is. Bizonyos termékekből hiányhelyzet alakult ki.
Nem annyira súlyos, hogy ne lehetett volna az ellátást biztosítani, de nyilván
amiből kevesebb van, azt a kereskedelem úgy reagálja le, hogy elkezdi emelni az
árakat. Ez egy normális piaci jelenségnek mondható tulajdonképpen. Emellett
persze a termelés költségei is emelkednek, meg kell felelniük felvásárlók
igényeinek, fejleszteniük kell – ezek költsége valahol meg kell jelenjen az
árakban is. Emellett azt is kimutatták bizonyos kutatóintézetek, hogy a
magyarországi életszínvonal nőtt, a fogyasztóképes réteg szélesedik, és egyre
többet tudnak költeni az emberek. Ez is magával hozza valahol azt, hogy
drágulnak a termékek.
- De ez nem jelenti automatikusan azt,
hogy többet fizetnek a felvásárláskor a termelőknek…
Így
igaz sajnos. A termelő a fogyasztói árból lényegesen kevesebbet lát, amibe az
adott termék kerül. Csak, hogy egy példát említsek: a dinnye felvásárlása éppen
ebben az időszakban zajlik Szabolcs megyében. 40 forintot fizetnek kilójáért a
felvásárlók a termelőknek. A boltokban mégis 130-150 Ft-ért árulják.
- Bizonyos zöldségek árai már így is
többeknél felháborodást váltottak ki. Gondolok itt például a petrezselyem
gyökérre: 1600 forint kilója. Azért a végtelenségig nem emelkedhetnek az árak?
Egyáltalán haza zöldségeket találunk a kereskedelmi forgalomban?
Persze,
a végletekig nem lehet nyújtani, valahol minden termék árának van egy lélektani
határa. A kérdés az, hogy mi lesz, ha a fogyasztók egyszer csak azt mondják,
más helyettesítő termék után néznek. De ez igazából a termelőket már nem
érinti, hiszen tőlük felvásárolták már ekkorra a zöldségeket, az effektíve már
nem az ő problémájuk, hogy a boltok hűtőkamráiban marad – hozzáteszem már
pazarlási kérdéseket is felvet. De ekkor állnak elő általában az üzletek a nagy
árleszállításokkal. Az idényzöldségek zöme jellemzően haza termék egyébként.
(fotó: pixabay)
Leffelholcz
Marietta