2019. augusztus 13.

Nem beszélünk zöldséget


Úton-útfélen az egészséges táplálkozásról hallani. Igen ám, de lassan a csillagokat súrolják a zöldségárak. Egy év alatt 31 százalékkal emelkedtek az árak – egyre inkább luxus az egészséges életmód.

Szétnéztünk az idényzöldségek piacán, mi mennyibe kerül: vöröshagyma 400, sárgarépa 300, lecsópaprika 465, kápapaprika 800, petrezselyem gyökér 1600, brokkoli 1200 forint. Kilója. Kétszer is meggondolja az ember, mi kerüljön az asztalra, bár nyilvánvalóan nem ehetünk csak húst, esetleg tésztát – főleg, ha mindenhol azzal találkozunk: étkezz egészségesen, egyél zöldséget, tovább élsz!

 

Az elmúlt egy év során 31 százalékkal emelkedtek a zöldségárak. És nem, nem a kínálati oldal ingadozása okozza a drágulást. De akkor mégis miért fizetünk egyre többet? Erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatóját.

 

-   Mi okozza az ekkora mértékű drágulást?

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet is kimutatta, hogy drágulás figyelhető meg a kertészti termékek piacán. Ez egyrészt egy reakció arra, hogy a tavalyi évben viszonylag rosszul teljesített a kertészet egész Európában, és az Európába beszállító országok egy része is. Bizonyos termékekből hiányhelyzet alakult ki. Nem annyira súlyos, hogy ne lehetett volna az ellátást biztosítani, de nyilván amiből kevesebb van, azt a kereskedelem úgy reagálja le, hogy elkezdi emelni az árakat. Ez egy normális piaci jelenségnek mondható tulajdonképpen. Emellett persze a termelés költségei is emelkednek, meg kell felelniük felvásárlók igényeinek, fejleszteniük kell – ezek költsége valahol meg kell jelenjen az árakban is. Emellett azt is kimutatták bizonyos kutatóintézetek, hogy a magyarországi életszínvonal nőtt, a fogyasztóképes réteg szélesedik, és egyre többet tudnak költeni az emberek. Ez is magával hozza valahol azt, hogy drágulnak a termékek.



 

 

- De ez nem jelenti automatikusan azt, hogy többet fizetnek a felvásárláskor a termelőknek…

Így igaz sajnos. A termelő a fogyasztói árból lényegesen kevesebbet lát, amibe az adott termék kerül. Csak, hogy egy példát említsek: a dinnye felvásárlása éppen ebben az időszakban zajlik Szabolcs megyében. 40 forintot fizetnek kilójáért a felvásárlók a termelőknek. A boltokban mégis 130-150 Ft-ért árulják.

 

-  Bizonyos zöldségek árai már így is többeknél felháborodást váltottak ki. Gondolok itt például a petrezselyem gyökérre: 1600 forint kilója. Azért a végtelenségig nem emelkedhetnek az árak? Egyáltalán haza zöldségeket találunk a kereskedelmi forgalomban?

Persze, a végletekig nem lehet nyújtani, valahol minden termék árának van egy lélektani határa. A kérdés az, hogy mi lesz, ha a fogyasztók egyszer csak azt mondják, más helyettesítő termék után néznek. De ez igazából a termelőket már nem érinti, hiszen tőlük felvásárolták már ekkorra a zöldségeket, az effektíve már nem az ő problémájuk, hogy a boltok hűtőkamráiban marad – hozzáteszem már pazarlási kérdéseket is felvet. De ekkor állnak elő általában az üzletek a nagy árleszállításokkal. Az idényzöldségek zöme jellemzően haza termék egyébként.

 


(fotó: pixabay)

 

 

 

Leffelholcz Marietta



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása