2019. szeptember 20.

Milyen lesz az idei nedű?


Már zajlik a szőlősgazdák egyik legfontosabb gazdasági eseménye, a szüret. Nemsokára kiderül, milyen lett az idei termés és milyen lesz az idei évjárat. Lics Balázs borásszal beszélgettünk.

-       

-         -  Az egész országban elindult már a szüret. Önök is több területen termelnek szőlőt, hogy állnak a szürettel?

Már benne vagyunk a szüretben, körülbelül a felénél járunk, ha szabad így fogalmaznom. 70 hektáron foglalkozunk szőlőtermesztéssel: Szekszárdon, az Etyek-Budai borvidéken és itt a Velence-tavi körzetben, Pákozdon. 

-          - Milyen minőségű lesz az idei évjárat? Bőséges volt a termés?

Eddig úgy néz ki, hogy jó minőségű borok várhatóak és a mennyiségre se lehet panasz. Az időjárás idén nyáron kedvezően alakult eddig. Az időjárás tudniillik a legnagyobb kockázati elem továbbra is, hogy milyen őszünk lesz, azt még nem lehet tudni: csapadékos-e, vagy napsütötte – ezek a befolyásoló tényezők, ezeken múlik minden.

 

-         - Milyen szőlők vannak még a tőkéken?

Még több fajta a tőkén van: a juhfark, a merlot, a syrah, a cabernet franc és a sauvignon. Nem lehet megmondani előre, milyen mennyiséggel számolhatunk majd a hordókban. Ez változik, ezt nem lehet befolyásolni.

 

-         -  Milyen a hazai borfogyasztási kultúra? Mennyire népszerűek a haza borok egyáltalán?

Nagyon szeretik az emberek a hazai borokat. A magyar borkultúra pedig nagyon sokat változott az elmúlt évek alatt. Az emberek kedvelik a borokat, most már meg tudják különböztetni a fajtákat, a termőhelyeket, a magyar borfogyasztók most már jól ismerik, mit kell keresni egy borban, az adott fajtákra mi jellemző. Sőt, már azt is tudják, milyen borvidékre mi jellemző, milyen ételhez, mit ajánlott fogyasztani. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy egyre több csapatépítő tréninget szerveznek, melyet borkóstolással kötnek össze.  A borászat egy nagyon összetett dolog. Ha valaki borászkodik, általában szőlőtermesztő is egyben, a borászathoz nem csak a borkészítés tartozik, hanem, hogy az embereknek különböző formában ezt meg is mutatjuk. Ez lehet egy csapatépítő tréning is akár, de a pincék nyitva állnak nyáron is, lehet kóstolni, a borásszal beszélgetni, és akkor az emberek kapnak egy közvetlenebb képet a borkészítés teljes folyamatáról.

 

(fotó: pixabay)

 

Leffelholcz Marietta


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”


„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel…”


Gyűjtsük be a tavasz kincseit