2019. november 5.

Fehérvárt is érintő útfejlesztések indulnak


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közzétette a Komárom és Sárbogárd közötti útvonalfejlesztés tervezésére vonatkozó közbeszerzést. A tervezőknek a 13-as, a 81-es és a 63-as főút bővítését kell előkészíteniük: a Komárom - Kisigmánd - Kisbér (81-es főút) - Székesfehérvár (M7-es) - Sárbogárd (leendő M8-as) útvonalon. A kiírás tartalmazza az új M7-es csomópont tervezését is.

A kormány már döntött a Komárom és Székesfehérvár között a 13-as és 81-es utak négysávúsításáról. Ezt a közlekedési sávot hosszabbíthatja meg ez a fejlesztés az M6-os közelében fekvő Sárbogárdig. Az érintett szakaszokon tanulmányterv és hatásvizsgálati dokumentáció készítése, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzése a feladat.

A projektre azért is van szükség, mert a komáromi híd által beinduló szlovák-magyar teherforgalom várhatóan az M1-esen Budapest felé, illetve a 13-as és a 81-es főúton a déli régiók felé fog közlekedni. A négysávos 13-as és a 81-es ugyanakkor a Győr felől érkező forgalomnak is alternatívát adna Budapest elkerülésére, kiegészítve a jelentős fejlesztésen átesett 62-es főúttal (Székesfehérvár-Dunaújváros), illetve a most szóban forgó Székesfehérvár-Sárbogárd útvonallal.

 


 

A most megjelent közbeszerzés két részből áll. A Komárom és Székesfehérvár közötti részprojektben az alábbiakat tervezik:

- a 13-as főút burkolat megerősítése (115 kN terhelésre) a 2x1 sávos keresztmetszet megtartásával az új komáromi Duna-hídhoz vezető, Komáromot elkerülő másodrendű főút és az M1 autópálya között 5,3 kilométeren;

- az M1-es és Székesfehérvár között a 13-as és a 81-es főút négysávosítása 85,0 kilométer hosszan, a települések elkerülésével.

- az M1-es autópálya komáromi csomópontjánál az autópálya 2x3 sávosításánál tervezésre kerülő csomópontját kell figyelembe venni.

 

A Székesfehérvár és Sárbogárd közötti útvonalra ez a részprojekt vonatkozik:

- a 63-as főút négysávosítása 35 kilométeren az M7-es autópályán létesítendő új csomópont és a (távlati) M8-as autópálya sárbogárdi csomópontja között.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által közzétett közbeszerzésre az ajánlattételi határidő 2019 december 5-e.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél


„A tejszínhabos mogyoró, az jó dolog…”