2020. január 28.

Még szorosabb partnerség


Megszületett az írásbeli megállapodás az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár Önkormányzata közötti partnerség megerősítéséről, a helyi műszaki felsősoktatási képzés további fejlesztéséről, és a város társadalmi, gazdasági fenntarthatóságának közös elősegítéséről. A megállapodás megerősíti, és a jövőre nézve garantálja a felsőoktatási intézmény és a város eddig is szoros stratégiai partnerségét.

A város és az egyetem intenzív együttműködése csaknem hat évvel ezelőtt kezdődött. 2013-ban a Nyugat-Magyarországi Egyetem Székesfehérvárról Sopronba kívánta vinni a Geoinformatikai Kar képzéseit. Erre végül nem került sor, mert az Óbudai Egyetem befogadta a kart, és 2014. július 1-jén, kormányhatározat értelmében létrejött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar.

 


 

Az egyetem, az Önkormányzat és a helyi gazdasági szervezetek azóta közösen dolgoznak azon, hogy megerősítsék, fejlesszék a műszaki képzést, és helyben biztosítsák a cégeknek a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő-utánpótlást. Ennek eredményeként 2019-ben végeztek az első olyan mérnökinformatikai hallgatók, akik duális képzésben vettek részt - jelenleg 824 hallgatóból százötvenen tanulnak duális formában öt alapszakon. A 2020-as felvételi eljárás keretében az egyetem és mintegy negyven vállalati partnere 219 duális képzési helyet kínál a fiataloknak. A közös gondolkodás számos fejlesztést is eredményezett – ilyen például a Robottechnikai Labor vagy a Titkok Háza Természettudományos Élményközpont.

A stratégiai partnerségi megállapodás közös célja, hogy helyben biztosítsák a műszaki informatikai és agrárműszaki területen hasznosítható képzéseket, illetve elősegítsék Székesfehérvár és térségének társadalmi–gazdasági fenntartható fejlődését. A dokumentum szerint az egyetem vállalja, hogy képzési struktúrájával támogatja a szakemberigény kielégítést, tudományos-szakmai, szervezési támogatást nyújt az önkormányzatnak az Alba Regia Műszaki Karon keresztül, részt vesz tudományos rendezvények szervezésében és együttműködik az Prosperis Alba Kutatóközponttal. Az önkormányzat az illetékes állami szervekkel és az egyetemmel közösen látja el településfejlesztési és gazdaságszervezési feladatait, helyszínt biztosít a tudományos eseményeknek, a kutatási eredmények bemutatásának, és segíti a kapcsolatok kialakítását az egyetem, valamint a gazdasági szereplők, az önkormányzati intézmények és a civil szervezetek között.

 


 

Az együttműködési megállapodást az Óbudai Egyetem kihelyezett szenátusi ülésén írták alá a Városházán. A dokumentumot dr. Cser-Palkovics András polgármester, Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora és Ormándi Gabriella, az egyetem kancellárja látták el kézjegyükkel. Az ünnepi tanácskozás keretében a szenátus „Pro Universitate” kitüntetést adományozott Székesfehérvár Önkormányzatának.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél