2020. február 13.

STEM mindenkinek - április 23-án lesz a Lányok Napja


A műszaki, tudományos és informatikai területeken dolgozók 90%-a férfi, vezető pozícióban pedig szinte egyáltalán nem találunk nőt. A fiatal lányok már az iskolában is kevésbé merik próbára tenni magukat a „fiús” tárgyakban, pedig a lányoknak is van helye a műszaki tudományokban, és szükség is van rájuk. Ezt a célt szolgálja idén is a Lányok Napja, amit idén is megszervez a Nők a Tudományban Egyesület.

A nők tudományos területeken folytatott eredményei nem újkeletűek, ahogy a világ, úgy Magyarország is kiváló példákat tud erre felsorakoztatni. Mégis a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok, valamint a matematika (azaz ezek angol megfelelőiből összeállt mozaikszó, a STEM) területeihez csekélyebb számban kapcsolódnak nők.

 


 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon 25.000 munkavállaló hiányzik a STEM-szakmákból, és ezt jó eséllyel lehet enyhíteni, ha a Z generáció lányai kedvet kapnak egy olyan pályához, amelyről idáig keveset tudtak.

 


 

A Nők a Tudományban Egyesület éppen ezért most már kilencedik alkalommal szervezi meg hazánkban a Lányok Napját, ami egy országos STEM területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap diáklányok részére. Ezen a napon felsőtagozatos általános- és középiskolás lányok látogatják meg az ország vállalatait, egyetemeit és kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát.

 


 

Az eseményre már jelentkezhetnek azok a vállalatok, amelyek 2020. április 23-án élményt kívánnak biztosítani a jövő szakembereinek, a lányok pedig április 1-jétől válogathatnak a céges programok között. További információt a lanyoknapja.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

 

(forrás: lanyoknapja.hu, fotók: Nők a Tudományban Egyesület)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szakképzési műhelyek – a „Jáky”


„Ez mára nekem egy szupererő…”


Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál