2020. március 24.

Fontos változás a bankkártyáknál


Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a koronavírus járvány megfékezése érdekében megemeli a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók általános limitjét. A korábbi ötezer forintról tizenötezer forintra emelkedik az összeg.

A legkésőbb április 15-étől mindenhol kötelezően alkalmazandó rendelet értelmében az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében nem kell erős ügyfélhitelesítést – azaz kétfaktoros azonosítást – végrehajtani tizenötezer forintos vásárlás alatt. Eddig ez ötezer forintig volt így, ennél magasabb összegnél már PIN-kódot kellett beírnunk a bolti vásárlásoknál.

 


 

Az értékhatár megemelését a Magyar Nemzeti Bank, mint a pénzforgalmat felügyelő szakhatóság kezdeményezte. A lépéssel becsléseik szerint a vásárlásoknak már közel kilencven százaléka - összesen mintegy 670 millió darab tranzakció - bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS-terminál ügyfél általi kezelése – vagyis érintése - nélkül megtörténhet.

Bár a PIN-kód nem az egyetlen mód, ahogy a vásárlásokat hitelesíthetjük, a gyakorlatban ez legtöbbször mégis így működik. Alternatív megoldást azok a mobilfizetési megoldások jelentenek, illetve jelentettek eddig is, amikor például mobiltelefonnal fizetünk érintéssel, és a saját mobilunkon ujjlenyomattal vagy a megadott kóddal hagyjuk jóvá a tranzakciót.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Hasznos – de nem ezért született…


„Mindenki híres lesz egy negyedórára…”


Programok – mi megy, mi marad?