2018. február 8.

„VárosKép - Székesfehérvár a 20. században”


Megkezdődött a Szent István Király Múzeum „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” című kiállításához kapcsolódó tematikus programsorozat. Az intézmény Országzászló téri épületében történelemtanárok ismerkedhettek meg a Székesfehérvár fejlődését a kiegyezéstől a rendszerváltozás hajnaláig bemutató kiállítással.



A tárlat kurátorai kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy megszólítsák az általános iskolás és középiskolás korosztályt. „Ezzel a programmal azt szeretnénk megmutatni, mi az, amit nyújtani tudunk, milyen tematika szerint készült el a tárlat, mi az, amire leginkább felhívnánk a figyelmet” – fogalmazott Bányai Balázs, történész, kurátor, a Szent István Király Múzeum munkatársa.




A kiállítás bemutatja, hogy a város nagy ünnepeihez - Millennium 1896-ban, Szent Imre Emlékév 1930-ban, Szent István Emlékév 1938-ban, az Ezeréves Város ünnepei 1972-ben, és az 1988-as, ismét Szent Istvánhoz kapcsolódó fontos rendezvényekhez - kapcsolódóan milyen tervek születtek, milyen átalakulások és események jellemezték az egyes, országos érdeklődésre méltó ünnepeket.




A Szent István Király Múzeum több korosztályt többféle foglalkozással szólít meg: lesz detektívjáték, városépítő társasjáték vagy éppen szabadulójáték egy régi kor csapdájából. Paréj Gabriella múzeumpedagógus segítségével az általános iskolás és középiskolás diákok tematikus foglalkozások keretében ismerhetik meg a város múltját a Múzeum Országzászló téri épületében.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása