2018. február 13.

A robotok már a spájzban vannak…


Új robottechnikai labor épül szeptemberre az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Három ipari robot, a hozzájuk kapcsolódó számítógépes infrastruktúra és a képzett oktatógárda szolgálja majd a magas színvonalú műszaki felsőoktatást és a felnőttképzést is, segítve Székesfehérvár munkaerőigényének kielégítését.Áprilisban kezdődik az új, két teremből álló robottechnikai labor kialakítása az egyetem Budai úti, „K” épületében. Az egyik teremben a csaknem húsz számítógépből álló informatikai infrastruktúra, a másikban a számítógépekkel összeköttetésben álló és vezérelhető, ma is gyakran használt ipari robotok – FANUC, KUKA, valamint ABB robotok - kapnak helyet.

A labor egy hármas együttműködés keretében valósul meg: Székesfehérvár Önkormányzata 55 millió 880 ezer forinttal, a Hanon Systems Hungary Kft. robotok adományozásával, míg az ÓE robot vásárlásával és annak Alba Regia Műszaki Kara a szükséges mérnöki tudással, innovációval járul hozzá a projekthez. A labor a budapesti Bejczy Antal iRobottechnikai Központ fehérvári intézményeként a 2018/2019-es tanévben, szeptembertől kezdi meg működését, szolgálva az oktatást, a kutatást és az innovációt egyaránt. A projekt eredményeként a mechatronika szakos hallgatók oktatási specializációja valósul meg, de kinyitják a kaput a felnőttoktatás, az ipari szakemberek, a robottechnikai szakmérnökök továbbképzése irányába is, a távoli célok között pedig szerepel egy robottechnikai tanszék indítása.
Az együttműködés jó példa arra, hogy a gazdasági szereplők nemcsak beszélnek arról, hogy mire lenne szükségük, hanem tesznek is érte. A több mint 55 millió forintos önkormányzati támogatás is a helyi iparból, a dolgozók mindennapi munkájának eredményeként jöhet létre.

A labor kialakításának egyik fő szempontja volt, hogy a hallgatók már az egyetemen megkapják azokat a képzéseket és gyakorlati tapasztalatokat, melyekkel az életben, a vállalatokhoz kerülve boldogulni tudnak. Székesfehérvár az ország második legiparosodottabb régiója, alacsony a munkanélküliség, a helyi cégeknek azonban munkaerőre, illetve annak részbeni kiváltására van szükségük. Utóbbihoz azonban szakemberek kellenek, akiket a cégek szeretnének az egyetemről már „készen” megkapni.
A fiatalok 2018. február 15-ig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe a www.felvi.hu honlapon elérhető e-felvételiben. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán 5 alapszakon 177 duális képzési hellyel várják a leendő hallgatókat.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”