2018. március 22.

„Védd természetesen!”


A Víz Világnapját 1993 óta minden év március 22-én tartják. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.

 


 

A 2017. évi világnap mottója magyarul ez volt: „Szennyvizek? Tiszta vizet!" A cél, melyre ebben az esztendőben a világnap fel akarta hívni a figyelmet, a szennyvíz mennyiségének csökkentése, illetve a keletkező szennyvíz újrafelhasználási arányának növelése volt. A szennyvíz olyan erőforrásnak is tekinthető, mely segíthet a Fenntartható fejlesztési célok 6. célkitűzésének elérésében. Ez az ENSZ-célkitűzés a szennyvíz tekintetében konkrétan azt a szándékot jelöli meg, hogy 2030-ig a jelenleginek felére csökkenjen a világon a kezeletlen szennyvíz részaránya, valamint növekedjen a szennyvíz újrahasznosításának és biztonságos újrafelhasználásának aránya.

 


 

A 2018-as Víz Világnapja nemzetközi szlogenje: „Védd természetesen!”. A Föld legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinten foglalkoztak a nemzetek, mára azonban nem csupán a víz tisztasága lett globális kérdés. A környezeti károk és a klímaváltozás vízzel kapcsolatos krízisekhez vezetnek világszerte. Árvizek, aszályok, vízszennyezés - mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Enyhíthetjük az általuk okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek?

 


 

A megoldást a természet kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt.  A zöld infrastruktúra előnyei közé tartozik a jobb levegő és vízminőség, valamint a természetes élőhelyek és az emberek pihenőterületeink növekedése. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

A szakemberek egyre erőteljesebben hallatják hangjukat, mert tudják - beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem formáljuk környezettudatossá saját és az utánunk jövő nemzedékek gondolkodását. Jelenünk és jövőnk múlhat egyaránt azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.

 


 

Az esztergomi Duna Múzeum immár tizennégy éve áll a kezdeményezés élén. Munkatársaik minden évben több hónapon keresztül készülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a vízügyi igazgatóságok együttműködésével az országos programsorozatra. A múzeumpedagógusok a játékok és pályázati anyagok összeállításánál a különböző korcsoportok igényeit és tudásszintjét egyaránt figyelembe veszik, így az óvodásoktól a kisiskolásokon keresztül a felső tagozatos diákokon túl akár egyesületek, családok, baráti társaságok is részt vehetnek az ismeretterjesztő programokon.

A legkisebbek idén rajzpályázaton indulhatnak, a 12-18 éves korosztály a „Tervezz vizes közösségi teret!” pályázaton mérettetheti meg kreativitását, a Vízkvíz online  internetes vetélkedő-sorozat keretein belül pedig iskolák, oktatási intézmények, iskoláskorú csoportok és gyerekek mérik össze tudásukat. A családok, baráti társaságok, egyesületek és a környezettudatos magánszemélyek a „Gyalogolj a vízért!” kampányban vehetnek részt.

 

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”

 

 (Jules Renard)

 

(forrás: Wikipedia, nyuduvizig.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása