2018. április 4.

Kallós Zoltán emlékest


A február 18-án, 92 éves korában elhunyt Kossuth-nagydíjas Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutatóra, népzenegyűjtőre, a Nemzet Művészére emlékeztek a Szent István Művelődési Házban. A rendezvényen a Kallós Zoltán szellemi örökségét képviselő énekesek, muzsikusok, táncosok léptek fel.



„Megrendül az ember, ha elveszít valakit, akit szeretett. Azért vagyunk együtt ezen az estén, mert mindannyian szerettük Tanár Urat. Az ő egyszerűségét, szerény csendességét, ami csak az igazán nagy emberek sajátja. Igyekezett megajándékozni mindenkit lelkének kincseivel. Szerettük, ahogy időről-időre átnyújtotta ajándékait, amelyeket most már felelősségteljesen őriznünk kell. Szeretjük azt az embert, aki alázattal tudott szolgálni egy nemzetet, annak lelkét és szellemiségét. Örökségét - amelyet elraboltak tőle - visszaszerezte és készséggel, nagylelkűen adta oda a nemzetnek. Lehajolt a legkisebbekhez is. Ment és kereste azt, ami hiteles, ami igaz. Hol üldözések közepette, hol bujkálva, hol éjszaka, osonva ment, hogy semmi el ne vesszen, hogy minden megmaradjon, hogy a kincsünk teljes legyen” - mondta emlékező beszédében Spányi Antal megyés püspök.

 


 

Az emlékesten fellépett a Magos együttes, a Villő Énekegyüttes, a Vox Alba együttes, Vedres Csaba, Varró János, Enyedi Ágnes, Salamon Soma, a Zsikó zenekar, a Hermann László Zeneiskola tanárai és növendékei, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói, valamint a Tordasi Pillikék Táncegyüttes tanárai és növendékei. A székesfehérvári tanítványok, barátok és tisztelők nevében Dr. Altorjay András emlékezett.

 


 

Kallós Zoltán 1926. március 26-án született a romániai Válaszúton. A magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő népzenei gyűjtőmunkájának eredményeként mintegy tizenötezer dallamot jegyzett le, valamint 26 kazettát és számos CD-t jelentetett meg. A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte a folklórnak úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve, amely tartalmával – 259 ballada és további 8 ballada meseváltozata – a leggazdagabb magyar balladagyűjtemények egyike. 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, melynek keretében szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezik meg Válaszúton bentlakásos rendszerben, s ezen kívül foglalkozásokat tartanak számukra, megismertetik velük a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat. Az alapítvány ma is hatékonyan működik, évente számos népzenei tábort szervez. Életének utolsó évtizedeiben Kallós Zoltán Kolozsvárt és Válaszúton élt és alkotott. 2018. február 14-én, Válaszúton hunyt el.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása