2018. május 15.

Családok Nemzetközi Napja


1994-ben május 15-ét az ENSZ a család nemzetközi napjának nyilvánította. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, azóta ezen a napon „a társadalom legfontosabb intézményére”, a családra és ezzel együtt a szeretetre, az összetartásra irányul a figyelem.A XXI. századi családmodell merőben eltér a klasszikus értelemben vett család fogalmától. A mai modern társadalomban már jól ismert és elfogadott az élettársi viszony, és – ha tetszik, ha nem - a házasságok többsége sem egy életre köttetik ma már. A változás okait kereshetjük a felgyorsult életvitelünkben, köszönhetjük a rohanó, stresszes világnak, a társadalmi elvárásoknak, a karrierista szemléletű munkahelyeknek, vagy foghatjuk bármire - de valójában az egyéntől, tehát tőlünk magunktól függ, merre halad a saját, és családunk élete, jövője.

A család nemzetközi napja történetében azt látjuk, hogy ilyenkor számtalan társadalmi megmozdulást szerveznek. Ez is jelzi, hogy bár korunk több riasztó adattal jellemzi, és szétesőben levő modellként írja le a XXI. század családját, ebbe nem kell belenyugodni.
2017-ben Magyarországon rendezték a Családok XI. Világkongresszusa elnevezésű, rangos világtalálkozót, melynek központi témája a család. A világtalálkozó jelmondata az volt: „Építsünk családbarát nemzeteket! Tegyük a családot újra erőssé!” Larry Jacobs, a szervezet elnöke úgy fogalmaz: céljuk azon országok felkeresése, amelyek támogatják a családokat, védik a házasság eszményét, s nem utolsó sorban az emberi élet szentségét.

 Mamahotel, papabank

 

Nemrégiben nagy sikerrel sugározta a német tévé a Hotel Mama című realityshowt.  A dokumentumfilm azt követte nyomon, hogyan birkóznak meg a többnyire harmincas fiatalemberek a szülőktől való elköltözéssel. Szomorú végeredményként azt láthatták a nézők, hogy szinte még egy hónapot sem bírtak ki, visszamentek a szülői házba.

Ez a szinte már aggasztó tendencia a nyugat-európai országokban azért is elképesztő, mert a szülők anyagilag segítik a fiatalokat, képesek lakást venni nekik. Mégis inkább a „mamahotel”-t választják. Hazánkban is hasonló a helyzet. Bár itt sokkal nehezebb a lakáskérdés megoldása, mégsem mondhatjuk, hogy amiatt nem költöznek el a fiatalok, s kezdenek önálló életet. Elsősorban a kényelmi szempontok a meghatározóak. Anyuka ellátja a háztartást, apuka minden számlát kifizet és pénzt ad – a mamahotel, papabank remekül működik. Ma már ez a kifejezés általánosan ismertté vált.Hogy a probléma átmeneti kortünet vagy ennél sokkal súlyosabb társadalmi válság jele, arról a szakemberek között is megoszlanak a vélemények. Annyi mindenesetre bizonyos – bár ezt eddig is tudtuk -, hogy a család, a jól működő család szerepe nagyon fontos a felnövekvő generációk életében. Az már más kérdés, hogy mit értünk, mit érthetünk a „jól működő család” kifejezés alatt egy megváltozott és folyton, egyre gyorsabban változó világban.LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”