2018. augusztus 8.

„Ez egy pofon volt az élettől…”


Néhány napja írtunk – születésnapja alkalmából – az első magyar űrhajósról, Farkas Bertalanról. Mai írásunk pedig a vele együtt kiképzett Magyari Béláról szól, aki Farkas Bertalan tartalékaként kapta meg a kiképzést arra, hogy az űrbe utazhasson.Dr. Magyari Béla Kiskunfélegyházán született 1949. augusztus 8-án. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait is Kiskunfélegyházán végezte. Már gimnáziumi tanulmányai alatt megkezdte a vitorlásrepülést, s ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Motorosrepülő-képzést kapott Békéscsabán, majd felvételt nyert a Kilián György Repülő-műszaki Főiskolára, Szolnokra. Itt szerzett képesítést, mely után 3 évig az akkori Szovjetunióban, Krasznodárban szuperszónikus repülő kiképzést kapott.

 


 

1972-ben avatták hadnaggyá, 1977-ben első osztályú vadászpilóta lett. 1977-ben érkezett a felhívás, hogy jelentkezni lehet űrhajós válogatásra. Többszörös orvosi vizsgálat után ketten maradtak Farkas Bertalannal, s 1978 tavaszán családjukkal együtt utaztak Csillagvárosba, készültek az első magyar űrrepülésre.

Magyari Béla parancsnoka a már gyakorlott űrhajós, Vlagyimir Dzsanibekov volt. A kiképzés végére szellemileg és fizikailag mind a négyen készen álltak az űrrepülés végrehajtására. Az, hogy 1980. május 26-án végül Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov indult el az űrbe, nem Magyari Béla felkészültségén múlt. Csak egyikük repülhetett. Magyari Béláék is ugyanúgy felkészültek, mint a másik űrhajós páros. Magyarország is így értékelte teljesítményüket, ezért Magyari Béla is megkapta azokat a kitüntetéseket, mintha az űrben járt volna: a Magyar Népköztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendjét, valamint a Magyar Népköztársaság Űrhajósa címet.

 


 

Magyari Béla később elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karát, 1994-ben védte meg doktori értekezését a Miskolci Egyetemen űr-anyagtechnológiából.

A rendszerváltás idején az egykori űrhajós a szovjet csapatok kivonulását felügyelő titkárságon dolgozott, főleg a repülőterek átadását kellett levezényelnie. Később fejlesztőmérnök volt a Honvédségnél, tanított a Műszaki Egyetemen, dolgozott a katonai felderítő hivatalnál, utóbbival járt katonai szolgálaton: az SFOR-ral Szarajevóban. Eközben a Magyar Asztronauta Társaság elnöke volt. A honvédségnél azonban egy idő után már nem számítottak rá. 2001-ig különböző katonai beosztásokban dolgozott, majd ezredesként nyugdíjazták.

Magyari Béla hosszan tartó betegség után, 68 éves korában hunyt el, 2018. áprilisában.

 

(forrás: Wikipedia)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ahol te sem érzed kivetettnek magad…”


Műemlékvédelmi Világnap – Fehérváron is


Ember az embertelenségben